Wrakvissen op zeebaars en kabeljauw

Wrakvissen op kabeljauwWrakvissen op zee

Wrakvissen op zeebaars en kabeljauw

Inmiddels is de wintertijd ingegaan, is het grijs en koud buiten en zal het niet lang meer duren voordat we weer kunnen schaatsen. De visserij wordt taaier, niet alleen het vangen van een visje maar ook het weerstaan van de weersomstandigheden als visser zelf. De fanatieke vissers geven niet op en gelijk hebben ze. Het vissen op karper bijvoorbeeld is in het najaar zeer interessant. De karper gaat zich in dit jaargetijde volvreten om reserves voor de winter aan te leggen. Ook het vissen op roofvis zoals snoek en snoekbaars is over het algemeen zeer lonend in het najaar. Waar ik het echter over wil hebben in dit artikel is het wrakvissen in het najaar/winter op zeebaars en kabeljauw.

In het voorjaar komen de zeebaarzen vanuit het Engelse kanaal richting de Nederlandse kust om rond de zomer in de warme kustwateren te paaien. De vele Nederlandse havens, strekdammen, pieren etc. zijn pleisterplaatsen voor de zeebaars vanwege het overschot aan natuurlijk voedsel en de beschutting die het biedt voor het jonge broed. Er is een duidelijk verband tussen groei en hogere watertemperaturen. De laatste jaren heeft de Noordzee een gemiddeld hogere watertemperatuur en hieruit is de goede zeebaarsstand van afgelopen jaren te verklaren. Zachte winters en warme zomers resulteerden in goede jaarklassen. Men neemt aan dat de zeebaars in een soort winterslaap modus gaat als de watertemperatuur onder de 4,5 graden daalt. Het afpaaien gebeurt bij een watertemperatuur van zo’n 16 graden. Een watertemperatuur tussen de 13 en 22 graden ervaart de zeebaars als aangenaam, met 16 graden als ideale watertemperatuur.

Ideale pleisterplaatsen om de zeebaars en kabeljauw in het najaar te bevissen zijn de vele wrakken die de Noordzee rijk is. Op deze wrakken is veel natuurlijk voedsel en beschutting aanwezig en daardoor zeer aantrekkelijk voor zowel zeebaars, kabeljauw als andere zeevissoorten. Enige nadeel is dat deze wrakken ver uit de kust liggen en dus alleen bereikbaar zijn met een goede zeewaardige boot met flink wat paardenkrachten erachter. In Nederland zijn gelukkig voldoende schippers met goede wrakvisboten aanwezig die deze dagtripjes maken. Er wordt dan gevist op zeebaars en kabeljauw. De leukste en meest actieve manier om de zeebaars en kabeljauw te belagen is middels kunstaas in de vorm van pilkers en shads. Dit kunstaas vist men in de gewichten van zo’n 80 gram tot 150 gram, afhankelijk van de wind en de stroming.

Wanneer er geankerd gevist wordt ligt de boot zo’n 50 tot 100 meter van het wrak vandaan en laat je het kunstaas in de vorm van een pilker, shad/softbait of iets dergelijks met de stroming mee naar het wrak driften. Wanneer er niet geankerd wordt vaart men recht over het wrak en vis je de pilker of shad recht naar beneden rond de bodem. Deze laatste methode wordt vaak gebruikt voor het wrakvissen op kabeljauw en het geankerd wrakvissen is een goede methode om de zeebaars specifiek te bevissen. Echter vraagt het geankerd wrakvissen een schat aan ervaring van de schipper. De boot dient in dat geval aan de hand van de stroming en de wind in de juiste positie ten opzichte van het wrak geankerd te worden, iets wat niet altijd in een keer lukt. Ik verkies deze manier van wrakvissen boven het wrakvissen zonder anker omdat het kunstaas op deze manier veel natuurlijker gepresenteerd kan worden in tegenstelling tot het verticaal vissen op het wrak. Bovendien is de zeebaars een schuwe vis en wanneer de boot (inclusief lawaai) recht boven het wrak dobbert wordt de zeebaars eerder afgeschrikt. Het verticaal vissen op de kabeljauw is echter wel zeer effectief. Doordat de kabeljauw vaak strak tegen de bodem aan ligt en een wat minder snelle jager is dan de zeebaars is het verticaal wrakvissen zonder anker een uiterst effectieve manier voor het vangen van kabeljauw.

Joël met kabeljauwBram met zeebaars

Begin oktober trekken de grotere zeebaarzen als eerste terug richting het Engelse kanaal om te overwinteren. Echter blijven er steeds vaker grote groepen scholenbaarzen in de Nederlandse wateren hangen om te overwinteren. Ook de grotere zeebaarzen worden steeds vaker ’s winters nog gevangen op de wrakken. Ik heb hartje winter zelfs goed zeebaars gevangen in het Noordzeekanaal. Kabeljauw is eigenlijk de gehele winter goed te vangen op de wrakken. Het is af en toe even afzien midden in de winter op de Noordzee maar wanneer er goed gevangen wordt blijf je zeker warm en heb je een schitterende visdag!

Ik hoop binnenkort de Noordzee weer op te kunnen voor een heerlijk dagje wrakvissen. Bekijk ook mijn overzicht van diverse verschillende wrakvisboten/chartervisboten in Nederland die gereserveerd kunnen worden. Ook interessant is de Assist Pilker Rig, een zeer handig systeem waarmee de pilker optimaal gevist kan worden.

Tim en Joost met kabeljauwJoost drilt een zeebaars


Mis het volgende artikel niet! Abonneer je gratis via RSS of e-mail.

Over

Tim (1988) is de beheerder van hengelsport weblog Vissenmetkunstaas.nl en vist voornamelijk op snoek, snoekbaars, zeebaars, kabeljauw en karper. Tim is te volgen op Twitter als @timbeeren.


3 Reacties op "Wrakvissen op zeebaars en kabeljauw"

  1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door GoedkoperVissen.nl, Vissenmetkunstaas.nl. Vissenmetkunstaas.nl heeft gezegd: Wrakvissen op zeebaars en kabeljauw https://t.co/H6tecuZ via @vissenmkunstaas #zeebaars #wrakvissen #hengelsport #vissen #kabeljauw […]

  2. […] eerder schreef ik een artikel over het wrakvissen op de Noordzee op zeebaars en kabeljauw vanaf de boot. Velen van ons hebben uiteraard geen boot die de afstand naar de wrakken op een […]

  3. Geplaatst door Leo Stoutjesdijk op 04/12/2010 om 12:28

    Hoi Tim,

    Ik heb de assistent ontvangen, ziet er erg leuk uit en zal zijn doel zeker treffen waarvoor het gemaakt is.
    Mijn mening dus, het ziet er erg goed uit dus een toegevoegde waarde.

    Dank

    gr Leo Stoutjesdijk.

    Reageer hierop

Reageer op "Wrakvissen op zeebaars en kabeljauw"