Tailwalk Moonwalker hengels!

Tailwalk Moonwalker hengel

Tailwalk Moonwalker hengels!

Alweer enige tijd geleden bezocht ik de EFTTEX 2016 in Amsterdam waar ik in aanraking ben gekomen met het merk Tailwalk uit Japan. Tailwalk ontwikkeld onder andere molens, kunstaas en andere producten, maar de Tailwalk hengels zijn het bekendst. Ik heb de Tailwalk Moonwalker EG86M-ti spinhengel al een tijd in mijn bezit, in dit artikel zal ik mijn bevindingen met jullie delen.

Na het bezoek aan de EFTTEX 2016 in Amsterdam was ik verkocht aan de Tailwalk hengels van Nippon Tackle. Dezelfde verliefdheid als die ik had voor de Tenryu hengels van Ultime Fishing die ik op EFFTEX 2011 in Amsterdam heb ontdekt. Een Tenryu hengel ging boven mijn budget, maar de Tailwalk hengels waren iets gunstiger geprijsd waardoor we een gezamenlijk order hebben geplaatst.

Tailwalk Moonwalker spinhengels

De serie die wij het mooist vonden is de Tailwalk Moonwalker EG serie. Prachtige matzwarte afwerking, Fuji Titanium geleide-ogen, snelle actie en extreem licht van gewicht.

We hebben gekozen voor de Tailwalk Moonwalker EG86ML-ti (rond € 329,- per stuk) en de Tailwalk Moonwalker EG86M-ti (rond € 339,- per stuk). Fabian Kraft van Nippon Tackle uit Duitsland heeft deze aan ons geleverd. De levering verliep erg soepel en de hengels zijn, door gebruik te maken van een PVC koker, zonder schade in ontvangst genomen.

De Medium Light versie is meer geschikt voor het vissen op snoekbaas en baars en weegt slechts 108 gram! Met de Medium versie kan ook nog een zeebaars worden binnengehaald. Deze hengel weegt slechts 112 gram!

Tailwalk Moonwalker hengels Nippon

Mooie zending uit Duitsland via Nippon Tackle

Design

De hengel is klassiek zwart afgebouwd met moderne carbon wikkelingen (X-Wrapping technologie) over de gehele blank waardoor hij er sierlijk en charmant uit ziet. Eigenlijk is het gewoon een hele vette blank! De geleide-ogen zijn één-potig, dit maakt het geheel erg subiel en licht, maar wat minder robuust. Voor het vissen op zoet water geen probleem, maar op zee wordt het oppassen. Kom ik op terug.

De geleide-ogen hebben een chromen afwerking en springen met succes uit de donkere blank. De diepzwarte epoxylagen rond de ringwindingen zijn ook bedekt met blanke lak en opgefrist met oranje decoratieve stiksels. De splitgrip maakt gebruik van hoogwaardige zwarte Duplon en een koolstofschroef in X-Wrapping-look verbergt de draad van de molenhouder volledig. De EVA-knop onderaan de splitgrip is voorzien van een Tailwalk opschrift. Een stootdop is weggelaten.

Zelf vind ik het erg prettig dat de onderkant van de blank (onder molenhouder) geen opvulling van kurk of foam heeft waardoor het gevoel met de blank zeer direct is en de hengel zeer subtiel en licht vist.

Componenten en gewicht

De gebruikte componenten ronden het succesvolle uiterlijk technisch perfect af, omdat alleen materialen van zeer hoge kwaliteit worden gebruikt. Beginnend met de Fuji Titanium éénpoots geleide-ogen gemonteerd in K-Style en uitgerust met een goed ingebed SIC-inzetstuk op de VSS molenhouder van hetzelfde huis. De complete Tailwalk Moonwalker EG86ML-ti weegt slechts 108 gram! En dat voor een tweedelige hengel van in totaal 2.62 meter lang! De Tailwalk Moonwalker EG86M-ti weegt slechts 112 gram, ook deze is 2.62 meter lang.

Zoals altijd geeft Tailwalk geen details over de gebruikte blank, behalve dat het een zeer hoge kwaliteit heeft met een carbongehalte van 99% en dus slechts een restgehalte van 1% hars. Een ander punt is meer dan duidelijk, de gebruikte X-Wrapping technologie.

X-Wrapping over de gehele blank wordt alleen aangeboden door een paar fabrikanten of liever gezegd: slechts een paar fabrikanten kunnen een dergelijke blank produceren. De voordelen hiervan zijn dat de blank minder vervorming kent en meer kracht.

Tailwalk wil verder niet ingaan op de details van deze blank, het is een Japans geheim. Een ding weet ik wel, ik heb nog nooit zo’n type blank in m’n handen gehad.

Tailwalk Moonwalker hengels

Tailwalk-Moonwalker geleide-ogen

Hier nog enkele details van de Tailwalk Moonwalker:

  • De greepconstructie is in totaal 41 cm lang
  • De voorgreep is 11,5 cm lang  is en de achterhandgreep is 6 cm lang

Actie van hengel

De Tailwalk Moonwalker wordt gekwalificeerd als ‘fast taper’. Bij een ‘fast taper’ zit de actie van de hengel voor het grootste deel in de top. Door deze snelle topactie is er met de Tailwalk ver en ‘lekker’ te werpen. De zeer gevoelige top heeft een immens snelle terugkeer naar originele positie waardoor het kunstaas als een katapult wordt weggestuurd.

Bij een belasting van 500 gram vertoont de Tailwalk Moonwalker EG86ML-ti iets van een ‘semi-parabolische’ buigcurve ondanks de ‘fast taper’ kwalificatie. De blank vertoont een lichte buiging van waaruit vervolgens een sterke ruggengraat wordt gebruikt. Wat dit eigenlijk wil zeggen is dat de hengel mooie sport geeft op de wat kleinere vissen, maar bij een grote vis voldoende ruggengraat heeft om controle te houden tijdens de dril. Een ideale combinatie dus.

Setup

Ik vis mijn Tailwalk Moonwalker EG86M-ti hengel in combinatie met een Shimano Stradic CI4+ 2500 FB HG molen. De HG serie heeft een versnelling van 6,0:1. In tegenstelling tot het standaard model haal je bij deze variant 88cm lijn per slag binnen. Een grotere inhaalsnelheid met een relatief klein molentje. Super licht vanwege lichtgewicht carbon materiaal en Hagane technologie plus een super krachtige Magnumlite rotor. Hierdoor krijg je een hengel/molen combinatie die ultiem is. Licht, zeer gevoelig, maar toch krachtig genoeg voor het grotere werk.

Als algemeen advies kan ik geven dat de hengels ideaal zijn voor een 2500 model molentje. Die is het mooist in verhouding vind ik.

De lijn die ik heb laten opspoelen is de gevlochten lijn van PowerPro in 0.10 millimeter en kleur geel. Ik vis hier al jaren mee, lekker dun, zeer direct contact met het kunstaas en nooit pruiken.

Tailwalk Moonwalker in praktijk

Ik, en anderen, hebben er nu een jaartje mee gevist en we zijn zeer te spreken over de hengel. Er zijn maar weinig hengels die zoveel gevoel in de blank hebben als deze Tailwalk Moonwalker.

We vissen er voornamelijk mee op baars en snoekbaars vanaf de kant. Ik vind de lengte van 2,62 meter ideaal hiervoor. Door de zeer gevoelige top heeft het vissen met softbaits met deze hengel mijn voorkeur. Plugjes kunnen er ook prima gevist mee worden, maar dit doe ik simpelweg niet zo vaak.

Met de Medium versie heb ik ook op zeebaars gevist. Zowel vanuit een bootje als vanaf de kant. Een zeebaars zonder al te veel obstakels in de buurt geeft een fantastische sport op deze hengel. Bij de pieren vanaf de kant wordt het lastiger in verband met de blokken in het water en ook op de kant. De blokken zijn vaak spekglad en deze hengel hoeft maar één tikje te krijgen op een blok en hij is stuk.

Het is een zeer fragiele stok, niet alleen de blank, maar ook de geleide-ogen zijn kwetsbaar. Door deze kwetsbaarheid is hij ook zo subtiel en licht, maar elk voordeel heeft ook zijn nadeel. Een maatje van me heeft er eentje weten te breken bij het vastzitten aan een obstakel. Net vanuit verkeerde hoek druk gezet waarschijnlijk en dan is het klaar. De hengel vergt een zeer zuinige een voorzichtige omgang. Mij gaat dat goed af, maar dit is niet voor iedereen weggelegd denk ik.

De Medium Light versie geeft echt gave sport op de baars en de kleinere snoekbaarzen. De Medium versie is wat allrounder en deze vist ook wat prettiger met jigkoppen van zo’n 28 gram. De keuze voor een van de versies hangt af van de visserij die je het meest beoefent.

Met z’n prijskaartje van zo’n € 329,- is het geen instaphengel. De Tailwalk Moonwalker behoort tot de hogere middenklasse hengels en is een hengel voor de fanatieke sportvisser of de liefhebber. Ik vind het zijn geld meer dan waard.

Nog even wat eigenschappen op een rij:

  • Beste Fuji componenten
  • Onberispelijke afwerking
  • JDM gevoel van de hoogste kwaliteit
  • Zo licht als een veer en toch zoveel kracht
  • Zeer goede feedback
  • Zeer subtiele en gevoelige blank
  • Zeer snelle reset-snelheid
  • Absolute afstand jager

Tailwalk hengel snoekbaars


Mis het volgende artikel niet! Abonneer je gratis via RSS of e-mail.

Over

Tim (1988) is de beheerder van hengelsport weblog Vissenmetkunstaas.nl en vist voornamelijk op snoek, snoekbaars, zeebaars, kabeljauw en karper. Tim is te volgen op Twitter als @timbeeren.


Reageer op "Tailwalk Moonwalker hengels!"