Verslaafd aan kunstaas vissen

Pien baars, 41cm

Verslaafd aan kunstaas vissen

Via de mail ben ik in contact geraakt met Jasmijn Kroon. Jasmijn is een enthousiaste bezoeker van de weblog Vissenmetkunstaas.nl en wilde graag als eerste vrouwelijke blogger een artikel insturen. Daar zeg ik uiteraard geen nee tegen. Hieronder vertelt Jasmijn hoe zij het vissen met kunstaas ontdekt heeft en ervaart.

Voor mij is haar verhaal heel herkenbaar. Mijn vriendin wil ook wel eens mee vissen, enkel als we gaan vissen met kunstaas vanuit de boot. Zo heeft ze al eens een record baars mogen vangen, zie bovenstaande foto.

Jasmijn Kroon aan het woord:

Afgelopen zomer heeft mijn vader mij op een mooie zaterdag meegesleept om te gaan vissen. Het is al jaren zijn hobby en aanvankelijk had ik er helemaal geen zin in, maar om mijn vader een plezier te doen ben ik toch maar een dagje meegegaan. We zijn met de auto naar zijn vaste stek gereden en hebben het de hele middag over vissen gehad. Na een tijdje mocht ik het overnemen en je raadt het al: ik had binnen de kortste keren mijn eerste vis gevangen!

Om als vrouw op 25-jarige leeftijd je eerste vis te vangen is een geweldige ervaring kan ik jullie vertellen! Het was een klein visje en we hebben hem (of haar) natuurlijk weer teruggezet.

Stiekem was ik ondertussen wel geïnteresseerd geraakt in de technieken die mijn vader gebruikt en daarom ga ik sindsdien ieder weekend mee naar ‘ons’ vaste stekje. Al snel leerde ik alles over hoe je moet vissen. Van de hoeveelheid lood tot de weersomstandigheden waar je rekening mee moet houden.

Kunstaas vissen

Op het moment dat ik mijn eigen uitrusting kocht heb ik ervoor gekozen om met kunstaas te gaan vissen. De reden daarvoor zal jullie misschien verbazen, maar vrouwelijke lezers zullen het waarschijnlijk wel herkennen. Ik vind het namelijk gewoon vies om met mijn blote handen tussen de wormpjes, maden en larven te prutsen. Een schoon en herbruikbaar kunstaas past een stuk beter bij mij als vrouw.

Favoriete kunstaasjes

Hieronder heb ik een lijst gemaakt van mijn 6 favoriete kunstaasjes.

Spinner
Uiteraard kan de spinner niet ontbreken in dit lijstje. De spinner is al lange tijd de favoriet van veel hengelaars en zorgt altijd voor resultaten. Als je dit kunstaas goed gebruikt vang je er gegarandeerd vis mee.

Super Fluke
Dit is een van de beste kunstaasjes die een visser volgens mij kan gebruiken. De Super Fluke is geweldig in het nabootsen van een aasvis en zorgt elke keer weer voor fantastische resultaten.

Torpedo
Zo genoemd vanwege de propeller. Als de Torpedo door het water wordt gesleept, veroorzaakt  de schroef trillingen die voor roofvissen onweerstaanbaar zijn.

Worm
De drijvende worm is meestal gemaakt van kunststof. Een goede worm lijkt net op een echte aasvis en werkt. De kunst is om hem op een goede manier in het water te leggen, als dit lukt is het wachten op een jagende rover.

Zara Spook
Dit ouderwetse stuk kunstaas heeft de vorm van een sigaar. De Zara Spook wordt tikkend/jerkend binnen gevist. Dit kunstaas wordt ‘topwater’ gevist en lokt bij veel roofvissen een reactie uit.

Pop-R
Net als de Torpedo, veroorzaakt de Pop-R trillingen in het water als hij wordt binnen gevist. Het is vrijwel onweerstaanbaar voor jagende roofvissen.

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen. Welke kunstaasjes missen jullie in deze lijst?

Jasmijn Kroon


Mis het volgende artikel niet! Abonneer je gratis via RSS of e-mail.

Over

Ook een artikel plaatsen op hengelsport weblog Vissenmetkunstaas.nl? Stuur een e-mail via de contactpagina.


1 Reactie op "Verslaafd aan kunstaas vissen"

 1. Geplaatst door Joël Bolks op 22/12/2011 om 17:25

  Dag Jasmijn,

  Ten eerste wil ik even kwijt dat ik het echt gaaf vind om eindelijk weer eens een vrouwelijke visser te zien!!!

  Jouw lijst met favoriete kunstaasjes ziet er goed uit, ik mis wel de shad en pluggen.
  Welk kunstaas goed is hangt vaak af van de stek, het seizoen, weersomstandigheden en de kleur van het water (helder of troebel).

  Als jij het leuk vind wil ik je wel een keer kennis laten maken met het zeebaarzen. Net als Tim vis ik veel op deze topsportvis en ik denk dat het voor jou een leuke ervaring kan zijn.
  Ik ben de maanden mei, juni, juli en augustus vrij dus mocht je zin hebben kan je mijn altijd een mailtje sturen.

  Ik vis voornamelijk vanaf de kant bij Ijmuiden.

  groetjes, Joël
  joelbolks@hotmail.com

  Reageer hierop

Reageer op "Verslaafd aan kunstaas vissen"