Hulp bij aanschaf van een waadpak

Hulp bij aanschaf van een waadpak

Sinds ik bijna vijf jaar geleden begonnen ben bij de hengelsport webwinkel GoedkoperVissen.nl krijg ik vaak vragen, met name de laatste twee jaar, met betrekking tot de aanschaf van een waadpak. Deze vragen worden niet alleen door vissers gesteld! Vaak zijn het mensen die hun vijver willen schoonmaken, een zwembad willen aanleggen of de riolering willen ontstoppen. Je kan het zo gek niet bedenken of een waadpak komt goed van pas.

Wat is een waadpak eigenlijk?

Een waadpak is niks anders dan een pak gemaakt van waterdicht materiaal dat tot borsthoogste gedragen wordt middels bretels waarmee men het water in kan waden zonder nat te worden. Het waadpak behoort tot de familie waadkleding die hoofdzakelijk bestaat uit:

– Waadschoenen
– Lieslaarzen
– Waadpakken

PVC lieslaarzen van SproNeopreen lieslaarzen van SproWaadschoenen van Aquaz

Waadpakken worden echter het meest gebruikt, vandaar dat ik mij in dit artikel tot deze groep beperk. Daarnaast onderscheiden lieslaarzen zich ten opzichte van waadpakken enkel in het feit dat lieslaarzen korter zijn. Lieslaarzen beschermen enkel de benen tegen water en waadpakken beschermen zoals gezegd tot borsthoogte.

Welk waadpak?

‘Een PVC waadpak of een Neopreen waadpak?’, is de vraag die mij het meest gesteld wordt. Ik zal de naar mijn mening belangrijkste voordelen van deze twee typen waadpakken hieronder weergeven:

PVC waadpak
– Eenvoudig op te vouwen en te vervoeren.
– Eenvoudig schoon te maken.
– Snel droog.
– Eenvoudig te plakken bij lekkage.
– Stevig schuurbestendig materiaal.
– Relatief goedkoop.

Neopreen waadpak
– Goede isolatie tegen kou. Ook in de winter te dragen.
– Winddicht.
– Duurzaam.

Ademend waadpak
– Eenvoudig op te vouwen en te vervoeren.
– Eenvoudig schoon te maken.
– Snel droog.
– Zit comfortabel.
– Ademend, voorkomt transpiratie.
– Lichtgewicht.

PVC waadpak van SproNeopreen waadpak van SproAdemend waadpak van Aquaz

Kortom, in koud water is het af te raden om een PVC waadpak te dragen. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn. Met een Neopreen waadpak is het daarentegen prima vertoeven in koud water aangezien een Neopreen waadpak de warmte erg goed vasthoudt. Echter biedt een PVC waadpak behoorlijk veel voordelen die een Neopreen waadpak niet biedt en bovendien is de prijs van een PVC waadpak aanzienlijk lager dan die van een Neopreen waadpak.

Een ademend waadpak is het paradepaardje binnen de waadkleding familie. Dit ademende materiaal (bijvoorbeeld Flexothane en GORE-TEX) absorbeert het zweet waardoor je niet alsnog nat wordt van je eigen zweet. Dit is helaas wel het geval bij PVC en Neoprene waadpakken. Ademende waadpakken worden veelal gebruikt door vliegvissers die het waadpak langere tijd achtereenvolgens dragen tijdens een dag vissen. Het grootste nadeel van een ademend waadpak is de hoge prijs.

De meeste waadpakken beschikken over waterdichte laarzen die aan het waadpak vastzitten. Er zijn ook waadpakken verkrijgbaar waar geen waterdichte laarzen aan vastzitten. Hier dienen dan waadschoenen onder gedragen te worden. Daarnaast is er ook weer onderscheid te maken in de zool van de waterdichte laars die aan het waadpak vastzit. Namelijk een rubberen zool of een viltzool, een laars met een viltzool biedt een betere grip op glibberige ondergronden. Een rubberen zool biedt een betere bescherming op harde ondergronden.

Kijk goed uit bij het dragen van een waadpak tijdens het vissen op diepe plekken met stroming. Een waadpak loopt snel vol water en vooral PVC en Neoprene waadpakken zuigen dan vervolgens vacuüm en dan is het einde zoek. Het is niet onverstandig om een mes mee te nemen of uitsluitend in gezelschap van een vismaat te waden.

Succes bij de aankoop van een waadpak!

Ik hoop u middels dit artikel geholpen te hebben bij het maken van een goede keuze bij de aanschaf van een waadpak of andere waadkleding.

Veel waadkleding is online te bestellen bij hengelsport webwinkel GoedkoperVissen.nl.


Mis het volgende artikel niet! Abonneer je gratis via RSS of e-mail.

Over

Tim (1988) is de beheerder van hengelsport weblog Vissenmetkunstaas.nl en vist voornamelijk op snoek, snoekbaars, zeebaars, kabeljauw en karper. Tim is te volgen op Twitter als @timbeeren.


16 Reacties op "Hulp bij aanschaf van een waadpak"

 1. […] Waadpak reparaties. […]

 2. Geplaatst door johan op 11/11/2011 om 21:53

  hallo

  ik ben op zoek naar een waadpak en dat moet schoen maat 47 zijn
  zijn die wel verkrijgbaar of niet ik hoor het wel

  bvd johan

  Reageer hierop

  Tim - Beheerder reageert:

  @johan,

  GoedkoperVissen heeft waadpakken tot maat 46. Sommige merken vallen echter wel wat groter. Klik op het linkje in het artikel om ze te bekijken.

  Succes!

  Reageer hierop

 3. Geplaatst door Jeroen van den Bergh op 22/05/2013 om 21:28

  Dag Tim, kan een waadpak ook als regenpak op de fiets gebruikt worden?
  Naar jouw adviezen zou ik dan kiezen voor een ademend waadpak en laarzen met rubberen zolen.
  Wat is jouw mening hier over?

  Met vriendelijke groet,

  Jeroen van den Bergh

  Reageer hierop

  Tim - Beheerder reageert:

  @Jeroen van den Bergh,

  Het kan wel maar is niet ideaal denk ik. Het op en neer bewegen van de benen met een waadpak gaat niet erg flexibel op de fiets vrees ik.

  Reageer hierop

 4. Geplaatst door clara op 18/06/2013 om 10:45

  Beste Tim,

  Ik wil mij een 2de hands waadpak aanschaffen.
  Het moet dienen om in mijn vijver te stappen , wil het teveel aan rietplanten verwijderen.
  Deze zitten vastgegroeid in de steentjes op de bodem.
  Ik ben een vrouw van 66jaar mijn schoenmaat is 37.
  Tot welke schoenmaat kan ik dan gaan, waarop moet ik letten???
  Op 2de hands staat een groen waadpak schoenmaat 39 is deze ideaal om de klus te klaren??
  Graag U mening waarvoor dank bij voorbaat.
  Mvg

  Reageer hierop

  Tim - Beheerder reageert:

  @clara,

  Ik zou een of twee maten groter nemen. Lijkt me een prima keus.

  Reageer hierop

 5. Geplaatst door Huib Meeuwenoord op 05/07/2013 om 19:47

  Hallo Tim

  Ik ga graag garnalen vissen en dan vis ik met een netje aan een boompje (z.g.n. bokkennetje) dus niet met een bordje op het net.
  Voordeel van een bokkennetje is dat het lichter trekt dan een net met een bordje, met een bokkennetje ben je best wel flexibel je kan zo draaien om weer terug te gaan vissen.
  Het nadeel van een bokkennetje is dat je altijd in het water moet lopen dus achter de slag.
  Ik heb wel een mooi waadpak, deze gaat tot borsthoogte maar is aan de bovenkant best wel aan de wijde kant zodat als je te diep loopt of een golf krijgt je pak altijd wel wat water schept.
  Heb jij soms advies wat voor een waadpak voor mij het beste zou zijn?
  Zelf had ik gedacht aan een waadpak wat aan de bovenkant wat hoger is en wat strakker om mijn lichaam zit.
  Ook loop ik met de gedachte om een websuite aan te schaffen.

  M.v.g. Huib.

  Reageer hierop

  Tim - Beheerder reageert:

  @Huib Meeuwenoord,

  Ik zou gaan voor een neopreen waadpak, deze sluit mooi aan op het lichaam waardoor de kans klein is dat er water in loopt.

  gr Tim

  Reageer hierop

  Marc reageert:

  @Huib Meeuwenoord,

  Ik zou kijken of je ook ergens een waadjas kan kopen, zelf gebruik ik bij het vliegvissen een ademend waadpak met daarop/in een ademende waadjas.

  Je waadriem strak zetten en evt een 2e waadriem erop

  Reageer hierop

 6. Geplaatst door Tjeerdsma op 28/03/2015 om 10:58

  Goedendag, Ik heb een vraag betreft de maat die ik moet nemen. Ik wil graag een neopreen waadpak kopen. ik ben 1.80m lang en heb schoenmaat 41.

  groeten Tjeerdsma

  Reageer hierop

  Tim - Beheerder reageert:

  @Tjeerdsma,

  Dat is een beetje afhankelijk van het merk. Ik zou altijd vooraf contact opnemen met de verkoper om te vragen of de schoenmaat klein of groot valt.

  Reageer hierop

 7. Geplaatst door Herbert op 10/06/2015 om 07:50

  Goedendag
  Ik heb een vraag. Ik ben aan het kijken naar een waadpak en zou niet weten welke maat ik zou moeten hebben. ik ben 1,78m lang heb vrij korte benen en in verhouding langere torso. Schoenmaat 41/42 echt ben ik ook nogal fors rond de buik streeks zeg maar. Kan ik dan wel een waadpak vinden . Die dingen zien er altijd alleen maar uit of ze voor slanke mensen zijn

  Reageer hierop

  Tim - Beheerder reageert:

  @Herbert,

  Ik denk dat je dan het best een PVC waadpak kan nemen, zijn wat wijder.

  Reageer hierop

 8. Geplaatst door Bart op 08/11/2015 om 23:51

  Hallo Tim,

  Zijn er ook antislip zolen van vilt te krijgen? Ik heb een paar neopreen waadpakken maar die hebben een gewone rubber zool. Als ik door een rivier wil lopen op kiezel dan zou het handig zijn om losse zolen onder m’n pak te kunnen binden. Zodat ik niet gelijk op m’n plaat ga.

  greetings,
  Bart

  Reageer hierop

  Tim - Beheerder reageert:

  @Bart,

  Bij mijn weten zijn er geen aparte vilt zolen verkrijgbaar…

  gr Tim

  Reageer hierop

Reageer op "Hulp bij aanschaf van een waadpak"