Vissen met de Assist Pilker Rig

Joël met Assist Pilker Rig

Vissen met de Assist Pilker Rig

Het aangewezen kunstaas tijdens het vissen vanaf een boot op de Noordzee wrakken is toch wel de pilker. Goed te vissen met sterke stroming, goed verkrijgbaar, simpel, effectief en relatief goedkoop.

Naar aanleiding van mijn eerste artikel over de Assist Pilker Rig zijn er veel reacties bij Vissenmetkunstaas.nl binnengekomen. Veel vragen over waar ze te krijgen zijn, welke pilker, kleur, gewicht en hoe er mee te vissen. De komende tijd zal ik op deze site zoveel mogelijk informatie geven over de Assist Pilker Rig en het pilker vissen met als doel iedereen meer kans te geven op betere vangsten. Ik zal zowel de visserij op kabeljauw als die op zeebaars behandelen.

Voor het gemak zal ik de Assist Pilker Rig verder in dit stuk de APR noemen. Al deze informatie komt voort uit eigen ervaringen, die van zeer ervaren bootvissers om mij heen en diverse nationale en internationale artikelen op het internet. Ik heb in de afgelopen jaren veel gekeken naar soortgelijke visserij over de hele wereld en geprobeerd deze informatie toe te passen op onze visserij op de Noordzee.

Wrakvissen op de Noordzee

Een paar jaar geleden aan boord van de toenmalige charterboot de Joint Venture van topvisser en schipper Bennie Muizelaar stond iedereen goed kabeljauw te vangen. Geen hele grote, maar mooie vissen van 3 tot 15 pond. Opvallend was het grote aantal vissen dat losschoot tijdens de dril en de vele vals gehaakte vissen bij het vissen met een dreg aan de pilker. Dat een vis losschiet tijdens de dril was niet zo’n ramp, je liet de pilker weer zakken en haakte dan vaak een nieuwe. Vals gehaakte vis (in de rug, buik, flank of staart) is minder prettig, mede doordat we geankerd aan het vissen waren en dus de vis tegen de stroom in moesten binnenvissen. Veel werk voor weinig vis… Ook verspeelde we veel pilkers aan het wrak. Op de terugreis voerden we een discussie omtrent deze ‘problemen’ en de hoofdverdachte was in ieders ogen de dreg.

Een enkele haak onder de pilker werkt erg goed op zeebaars (hardere bek) maar blijkt voor de kabeljauw (zachtere bek) minder effectief. Waarschijnlijk heeft dit ook te maken met de andere vistechniek en de verschillende manier van azen en aanbijten van deze vissoorten. Op veel andere plekken op de wereld waar met pilkers/speedjigs gevist wordt, viel mij op dat er bijna uitsluitend één of twee assist haken i.p.v. dreggen gebruikt worden. Na het lezen van vele sites en blogs over o.a. speedjigging bleek dat voornamelijk het beter (meer vlees, dikkere haakdraad) haken van de vis en minder snel vastzitten de hoofdredenen waren om met assist haken te vissen. Daarnaast wordt door de flexibelere en langere verbinding tussen pilker en haak (haken) het hefboomeffect grotendeels opgeheven waardoor de vis minder snel de haak kan lossen.

Na het bestuderen van de verschillende assist haak systemen ben ik een Assist Pilker Rig gaan maken specifiek voor onze visserij.
De hoge prijzen van de reeds bestaande systemen komen door de materialen die men gebruikt en dat is weer een gevolg van de vissen die men hiermee belaagt. Dit zijn veelal grote, sterke tropische vissen met een enorm harde bek en vaak vlijmscherpe tanden. Zeer kostbare kevlar onderlijnen, heavy duty haken, wartels met kogellager en splitringen maken de prijs hoog. Het zou mij ook niet verbazen als het allemaal met de hand gemaakt moet worden gezien mijn ervaringen met het zelf fabriceren van de APR.

Assist Pilker Rig

Hierboven zie je rechts 2 dure assist haak systemen van Williamson en links de APR.

 

Welke materialen zijn gebruikt en waarom?

Om de kosten te drukken en omdat de APR voornamelijk voor de kabeljauw wordt gebruikt, heb ik na veel overleg met visfanaten om mij heen en veel onderzoek naar de beschikbaarheid van materialen, voor het volgende gekozen:

Haken:
Gamakatsu LS-4123F maten 3 en 4
Een dikdradige haak die daardoor minder snel uitscheurt en zelfs na een hele dag vangen scherp blijft en niet uitbuigt.

Onderlijn:
Meerval onderlijn met 80-100kg trekkracht. Goedkoper dan kevlar onderlijnen maar zeer sterk en schuurbestendig. De bek van een meerval is qua ruwheid te vergelijken met die van een kabeljauw. Vooral de schuurbestendigheid is cruciaal.

Verder gebruik ik gelagerde wartels maat 4 of 6, sterke splitringen van Gamakatsu en krimpkous.

Assist Pilker Rig

Hierboven zie je een APR waar een stuk of 10 kabeljauwen aan gevangen zijn, alleen de kleur van de onderlijn is wat lichter geworden. Geen rafels en de haken zijn nog steeds scherp!

 

Wat is er nog meer anders aan de APR?

Omdat de manier van vissen met een pilker op kabeljauw anders is dan het speedjiggen op tropische vissen heb ik de APR daar ook op aangepast. Wij laten de pilker veelal met korte hupjes over de bodem stuiteren en bij het speedjiggen wordt de pilker vanaf de bodem in hoog tempo en met veel rukken aan de hengel binnen gevist.

Assist Pilker Rig

Hier zie je goed het verschil tussen de bevestiging van de lijn aan een speedjig met assist haak en de bevestiging van de lijn aan een pilker met APR.

Het verschil is dus dat de APR met het bovenste oog van de wartel aan de lijn geknoopt wordt en de pilker aan de splitring gehangen wordt. Bij de speedjig worden zowel de assist haak als de hoofdlijn bevestigd aan het oog van de jig.

Dit verschil heeft als reden dat de speedjig een vanaf de bodem vluchtende prooi imiteert en, doordat de lijn direct aan de jig geknoopt is en aan een strakke lijn binnen wordt gevist, een andere actie krijgt dan dat je de jig d.m.v. een wartel of een connector aan de lijn zet. Die flexibele verbinding maakt veel verschil maar dat is iets voor een later artikel. Ik beloof jullie hier uitgebreid op terug te komen.

De pilker met APR imiteert een prooi die gewond/verzwakt is en door de stroming over de bodem geblazen wordt. Door de flexibele verbinding van de lijn met de pilker heeft deze meer bewegingsvrijheid wat ook nog eens versterkt wordt door de toegepaste vistechniek.

De voordelen van de APR

Het eerste voordeel is in mijn ogen een van de belangrijkste voordelen van de APR, is de grotere kans op inhaking, daar waar het om draait als je wilt vangen.

Stel je een kabeljauw voor die probeert jouw pilker naar binnen te zuigen, dit gebeurt veel vaker dan dat ze happen is gebleken op onderwaterbeelden. Soms proberen ze dit, afhankelijk van de grootte van de vis, wel vanaf 1,5 meter!!! De meeste aanbeten van kabeljauw komen op het moment dat je pilker naar de bodem zakt, ook wel ‘on-the-drop’ genoemd.

Op het moment dat de kabeljauw probeert de pilker naar binnen te zuigen en jij met een pilker met dreg vist, komt logischerwijs het lichtste gedeelte van de pilker het eerst in zijn bek. Dat is dus bijna altijd de kant waar NIET jouw dreg zit maar je lijn! Pilkers dienen aan de lichtste zijde te worden bevestigd.

Met het APR systeem komen de haken altijd het eerst en sneller in de bek, omdat ze ‘los’ staan van de pilker en ook nog eens aan de lichtere kant van de pilker bevestigd zijn.

Ten tweede is in de praktijk gebleken dat je met een APR bijna geen vissen meer vals haakt. Met een dreg komt dit heel vaak voor en gezien de eigenschappen van een dreg is dit ook logisch. Op het moment dat je de pilker van de bodem trekt liggen de haken van de APR min of meer tegen de pilker aan en als die vervolgens langs/tegen een vis aankomen is de kans om deze vals te haken enorm veel kleiner dan dat hetzelfde gebeurt met een dreg. Die is ontworpen om zo snel mogelijk iets te haken!

Kijk maar eens de diverse filmpjes op YouTube met onderwaterbeelden van pilker- en shadvissen op kabeljauw. Daar zie je regelmatig de pilker/shad tegen vissen aankomen op het moment dat die omhoog gevist wordt.

Ten derde lost de vis tijdens de dril zelden tot nooit een pilker met het APR systeem. Een pilker met dreg lossen ze veel gemakkelijker, dit heb ik ook vaak gezien tijdens het zeebaarzen.

De reden hiervoor is het hefboomeffect. Op het moment dat de dreg met één of twee haakpunten in de bek of lip van de kabeljauw zit en de pilker van 100 tot 250 gram buiten de bek hangt, loop je het risico dat zodra de vis met zijn kop gaat schudden, wat ze bijna altijd doen, jouw lijn op momenten niet strak staat en de bewegende pilker de haak los duwt. Dit wordt bedoeld met het hefboomeffect.

Door de flexibele onderlijn van de APR wordt dit effect teniet gedaan. Daarnaast zal een enkele haak in de meeste gevallen meer vlees/lip haken dan een dreg. Dit komt door de ruimere haakbocht en ook dankzij het stukje krimpkous wat de haaksteel verlengt waardoor de haak sneller en beter draait en inhaakt. Kijk maar eens naar de karpervisserij, daar zie je ditzelfde fenomeen (line aligner rig)!

Ten vierde kun je met dit systeem heel snel en gemakkelijk van pilker wisselen. Je haalt eenvoudigweg de pilker van de splitring en hangt er een andere aan. Geen geknoop, de onderlijn wordt niet korter, je kunt verschillende pilkers in je jaszak steken zonder dreggen/haken en je kunt op je plek aan de reling blijven staan.

Doordat de lijn met de haken d.m.v. een mastworp aan de onderste ring van de wartel bevestigd is, kun je de afstand van de haken makkelijk aanpassen. Zo kan je ze aanpassen aan de lengte van je pilker of ervoor zorgen dat een haak dicht tegen de bovenkant van de pilker zit en de ander helemaal aan de onderkant hangt en nog sneller naar binnengezogen kan worden.

De voordelen nog een keer op een rijtje:

  • Snellere inhaking
  • Betere inhaking
  • Makkelijker van pilker wisselen
  • Minder lossers
  • Minder vals gehaakte vissen
  • Veiliger voor duurdere pilkers
  • Minder pilkers verspelen

Op onderstaande foto’s zie je de verschillende manieren waarop je de rig kunt gebruiken.

Assist Pilker Rig Assist Pilker RigAssist Pilker Rig

Als laatste en niet het minst belangrijke kom je minder vaak vast te zitten en als dat wel gebeurt heb je meer kans om weer los te komen. Vraag me op dit moment niet hoe het komt dat je makkelijker los komt maar in de praktijk is dat wel duidelijk gebleken.

Dat je minder vaak vast komt te zitten komt mede doordat met een APR de pilker eerst beneden is terwijl de haken op dat moment boven de pilker ‘zweven’. Wanneer je met een dreg vist, zal de dreg het eerst de bodem raken. Dit is vragen om problemen.

Assist Pilker Rig

Duidelijk te zien hoe bij de APR de haken nog boven de pilker zijn op het moment dat deze de bodem raakt t.o.v. het klassieke systeem waar de dreg als eerste beneden is.

 

APR bestellen?

Zoals ik al eerder zei is de APR uitvoerig getest in de praktijk zowel door mij als door enkele van mijn vismaten. Ik word niet gesponsord door een merk, bedrijf of winkel. Het delen van deze kennis en ervaring heeft als doel om het vissen op wrakken makkelijker, beter en goedkoper te maken voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Daarnaast draagt het Assist Pilker Rig systeem bij aan een milieuvriendelijke Noordzee, verspelen zal minder voorkomen.

Ik sta open voor alle suggesties, vragen en tips. Wie weet leidt dat tot een nog beter/effectiever systeem voor iedereen!

De APR wordt door mij met de hand geknoopt en kost € 4,75 per stuk. Wil je er een of meerdere bestellen? Stuur mij dan een mailtje.

Vang ze!

Joël Bolks


Mis het volgende artikel niet! Abonneer je gratis via RSS of e-mail.

Over

Sinds Joël in Haarlem woont is hij verslaafd geraakt aan het zee(baars)vissen. Vissen doet hij al meer dan 25 jaar, op zeebaars, kabeljauw, karper, snoek(baars), roofblei en met de feederhengel.


1 Reactie op "Vissen met de Assist Pilker Rig"

  1. […] meer dan je hengeltop 30cm omhoog tikken. Daarnaast heb ik de dreg van de pilker verwijderd en het Assist Pilker Rig systeem aan de pilker […]

Reageer op "Vissen met de Assist Pilker Rig"