Assist Pilker Rig systeem

Assist Pilker Rig

Assist Pilker Rig systeem

De, in mijn ogen, mooiste visserij binnen Nederland is het wrakvissen op kabeljauw en zeebaars. Een relatief simpele visserij met een goede kans om grote vissen te vangen.

Mijn ervaringen met het wrakvissen zijn dat er redelijk veel vissen verspeeld worden gedurende de dril. Er zijn dagen dat alles wat gehaakt wordt ook daadwerkelijk naar boven komt maar regelmatig heb je dagen dat de vis zich regelmatig van de haak weet te ontdoen. De redenen kunnen zijn dat de haak simpelweg losscheurt door te hoge druk, vals gehaakte- of slecht gehaakte vis of dat de vis de haak lost m.b.v. het welbekende hefboomeffect. Om lossers tot het minimum te beperken heb ik veel getest en gesproken met zeer ervaren wrakvissers.

Op het internet kwam ik een systeem tegen wat veelbelovend leek, het vissen met pilkers met een enkele of dubbele assist-hook. Deze manier van vissen wordt veel gedaan in tropische wateren waar de vissen vaak de raarste fratsen uithalen om zich van de haak te ontdoen. De dreg wordt bij dit systeem weggelaten en bovenaan de pilker bevestigt men een enkele of dubbele assist-hook.

Vrij sceptisch heb ik dit systeem aan mijn onderlijn geknoopt op een visdag waar de kabeljauw voorzichtig onze shads en (met name) pilkers pakte en bovendien vaak tijdens de dril losschoot. Dat ze niet vol aan het azen waren werd op deze dag duidelijk doordat we vaak een tik voelde maar er geen aanbeet volgde. Daarnaast werden er redelijk veel vissen vals gehaakt, teken dat ze er wel lagen maar niet aan het azen waren. Op zulke momenten is het zaak om je pilker zo dicht mogelijk tegen de bodem te houden en hele kleine hupjes te geven, niet meer dan je hengeltop 30cm omhoog tikken. Daarnaast heb ik de dreg van de pilker verwijderd en het Assist Pilker Rig systeem aan de pilker bevestigd.

Het resultaat van het vissen met dit Assist Pilker Rig systeem met dubbele assist-hook was op zijn zachtst gezegd opvallend te noemen. Elk tikkie was raak en ik heb geen vis meer gelost die dag. Ik heb die dag rond de 90 kilo kabeljauw gevangen terwijl mijn maten met drie man hetzelfde vingen…! Ook geen vals gehaakte vis meer en bovendien zat een van de haken steevast mooi in de taaie lip van de kabeljauw. Bovendien heb ik geen een keer vastgezeten!

Mijn buurman, een zeer goede en ervaren wrakvisser, viste met dezelfde pilker als ik maar dan met de traditionele dreg eronder. Ik heb bij hem lossers gezien, vals gehaakte kabeljauw en hij voelde regelmatig een tik op zijn pilker zonder dat de aanbeet doorzette. Daarnaast verspeelde hij die dag zes pilkers terwijl ik er niet een kwijtgeraakt ben. Aan het eind van de dag was mijn buurman dan ook zeer overtuigd van de effectiviteit van mijn Assist Pilker Rig systeem.

Doordat dit systeem zoveel voordelen biedt vis ik tegenwoordig nooit meer met dreggen. Hieronder de voordelen op een rijtje:

– Betere inhaking door het gebruik van twee enkele (kwalitatief zeer goede) haken in plaats van een dreg. De haken worden als eerst de bek ingezogen.
– Minder losschieters doordat het hefboom-effect opgeheven wordt middels de flexibele verbinding.
– Minder kunstaas verspelen aan het wrak doordat de haken de bodem niet raken.
– Door het gebruik van een wartel met kogellager heeft de pilker meer rotatie en raken de haken zelden tot nooit in de war.
– De pilker is snel te verwisselen middels de splitring. Extra pilkers zonder dreggen kun je in je broekzak bewaren.
– De Assist Pilker Rig is verstelbaar zodat elke maat pilker ermee gevist kan worden.

Omdat dit systeem vrijwel nergens in Nederland te verkrijgen is en de systemen op de buitenlandse markt vaak gemaakt zijn voor vissen met grote tanden (en dus heel duur) heb ik in samenwerking met Tim Beeren, beheerder Vissenmetkunstaas.nl, besloten ze zelf te gaan maken en aan te bieden op zijn webwinkel.

Wij gebruiken uitsluitend kwaliteitsmateriaal. De haken zijn van Gamakatsu en zijn licht, duurzaam, scherp en super sterk waardoor je veel vissen kunt vangen aan een Assist Pilker Rig. Het onderlijnmateriaal is gemaakt voor het vissen op meerval, extreem schuurbestendig en heeft een trekkracht van 170lb! Door het gebruik van krimpkous wordt de inhaking geoptimaliseerd en is de kans dat het systeem in de war raakt nihil.

Probeer dit systeem eens en ik weet zeker dat het je meer vissen op gaat leveren. Bovendien bespaart dit systeem je veel geld waardoor je gegarandeerd een extra keer kan gaan wrakvissen!

Joël met Assist Pilker Rig

APR bestellen?

Zoals ik al eerder zei is de APR uitvoerig getest in de praktijk zowel door mij als door enkele van mijn vismaten. Ik word niet gesponsord door een merk, bedrijf of winkel. Het delen van deze kennis en ervaring heeft als doel om het vissen op wrakken makkelijker, beter en goedkoper te maken voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Daarnaast draagt het Assist Pilker Rig systeem bij aan een milieuvriendelijke Noordzee, verspelen zal minder voorkomen.

Ik sta open voor alle suggesties, vragen en tips. Wie weet leidt dat tot een nog beter/effectiever systeem voor iedereen!

De APR wordt door mij met de hand geknoopt en kost € 4,75 per stuk. Wil je er een of meerdere bestellen? Stuur mij dan een mailtje.

Vang ze!

Joël Bolks


Mis het volgende artikel niet! Abonneer je gratis via RSS of e-mail.

Over

Sinds Joël in Haarlem woont is hij verslaafd geraakt aan het zee(baars)vissen. Vissen doet hij al meer dan 25 jaar, op zeebaars, kabeljauw, karper, snoek(baars), roofblei en met de feederhengel.


11 Reacties op "Assist Pilker Rig systeem"

 1. Geplaatst door rene sehr op 19/05/2010 om 09:49

  Ik gebruik al jaren een enkel haaksysteem en dit duo systeem gebruikten wij met zeer veel succes al in Amerika bij de stripervisserij. Het is ook veel weidelijker in het gebruik. De tik die je voelt wordt veroorzaakt door de vis die er speels of geïnteresseerd tegen aan tikt. Meestal reageren door een ram te geven en beuken de dreg bij een ander vis in de flank. Hier zijn trouwens onderwateropnames van gemaakt. Het probleem voor sommige mensen is dat het lastig is om dit systeem “in elkaar te zetten”. Het initiatief van Joel is daarom prima en ik zal er ook een paar aanschaffen, want ik ben ook zo iemand die niet zo graag knutselt!
  Grt
  rene sehr
  IJmuiden

  Reageer hierop

  willem ardon reageert:

  @rene sehr,

  vraagje wat ik nu niet helemaal snap met dit systeem is hoe je het bevestigd doe je m via de splitring aan het oog wwar ook je wartel van de hoofdlijn zit of bevestig je gewoon aan de onderzijde ipv de dreg alvast bedankt voor de uitleg gr willem

  Reageer hierop

  Tim - Beheerder reageert:

  @willem ardon,

  Aan de splitring bevestig je de pilker. Aan het oog van de wartel bevestig je de onderlijn/hoofdlijn.

  Succes!

  Reageer hierop

  willem ardon reageert:

  @rene sehr,
  hoi rene weet je toevalig ook nog andere zaken die dit systeem verkopen want bij goedkopervissen niet te verkrijgen op het moment ben al aan het hobbyen geweest maar nog niet zo gemakkelijk na te maken
  mvg willem

  Reageer hierop

  Tim - Beheerder reageert:

  @willem ardon,

  Nee helaas, zijn enkel bij GoedkoperVissen te verkrijgen. Ze worden momenteel gemaakt en zijn binnenkort weer verkrijgbaar.

  Reageer hierop

 2. […] van diverse verschillende wrakvisboten in Nederland die gereserveerd kunnen worden. Bekijk ook de Assist Pilker Rig, een zeer handig systeem waarmee de pilker optimaal gevist kan worden. window.fbAsyncInit = […]

 3. […] Wat pilkers betreft prefereer ik de Speedjigs van het merk Abu Garcia eventueel in combinatie met het Assist Pilker Rig systeem. […]

 4. Geplaatst door lucas op 30/04/2013 om 16:32

  ik ga dit systeem komend de week proberen in noorwegen en hoop er het goede van om veel te vangen .

  Reageer hierop

 5. […] aanleiding van mijn eerste artikel over de Assist Pilker Rig zijn er veel reacties bij Vissenmetkunstaas.nl binnengekomen. Veel vragen over waar ze te krijgen […]

 6. Geplaatst door Christiaan op 09/04/2018 om 10:53

  Hoi,

  Denk je dat het barracuda bestendig is? Ik ga van ‘t zomer proberen deze te vangen op Bonaire.

  Reageer hierop

  Tim - Beheerder reageert:

  @Christiaan,

  Oei dat durf ik niet te zeggen. Ik denk het wel.

  Reageer hierop

Reageer op "Assist Pilker Rig systeem"