Vissen in Noorwegen

Leo Stoutjesdijk over het vissen in Noorwegen

Pure Fishing in Noorwegen

Vorige week kreeg ik een interessant artikel/verslag van Leo Stoutjesdijk, medewerker van Pure Fishing. Leo Stoutjesdijk doet hierin verslag, geeft tips en materiaaladvies omtrent het vissen in Noorwegen. Dit artikel kan daarom zeker handig zijn voor vissers zoals ik, die ervan dromen om ooit nog eens te mogen vissen in het schitterende sportvisland Noorwegen en daar een monster kabeljauw of koolvis te mogen vangen. Daarnaast is dit een interessant artikel voor de vissers die hun vistrip naar Noorwegen reeds geboekt hebben.

Koolvis in Noorwegen

Leo Stoutjesdijk aan het woord:

Vele vissers hebben voor 2011 hun visreis naar Noorwegen al geboekt of gaan deze nog boeken. Steeds meer en meer sportvissers beoefenen hun hobby hengelsport in het mooie Noorwegen. Voordat de visreis naar Noorwegen gaat beginnen is het verstandig om het hele traject nog eens te doorlopen om de visreis tot een succes te maken.

Het vismateriaal goed afstemmen op de vissoort die men wil vangen is noodzakelijk en daarmee wil ik u graag redelijkerwijs op weg helpen. Zelf vis ik ontzettend graag in Noorwegen en heb daar vele uren hengelsportplezier mogen beleven. Goed materiaal is de enige formule voor een super geslaagde sportvisvakantie in Noorwegen. Het vissen op kabeljauw doe ik grotendeels met kunstaas, voornamelijk het vissen met pilkers en shads. Het vissen met de shad staat garant voor top aanbeten. Het vissen met de pilker gaat sneller en is zeer zeker succesvol.

Allereerst wil ik het soort hengel uitlichten die ik gebruik en/of zou gebruiken voor het vissen met shads en pilkers vanaf de boot. Gekeken wordt er naar een stevige spinhengel met een strakke actie, met een werpgewicht tussen de 60 en 160 gram en met een lengte van minimaal 2.40 meter tot maximaal 3.00 meter. Mooi voorbeeld daarvan is de PENN TRQ Spin 60-120 gram (verkrijgbaar in de lengtes 2.70 en 3.00 meter). Een schitterende hengel die een fantastische sport geeft en elke sportvisser zal bekoren. Worden de vissen erg zwaar of gaat men vissen met zwaardere loodkoppen, dan schakel ik het liefs over naar de broer van de PENN TRQ Spin en dat is de PENN TRQ Popping Spin 80-160 gram.

Een wat beter te betalen hengel is de PENN Overseas Pro Light Pilk 80-120 gram (verkrijgbaar in de lengtes 2.70 en 3.00 meter). De hengel is betaalbaar en van perfecte kwaliteit, al met al een tophengel. De PENN Overseas Pro Heavy Pilk is geschikt voor het zware werk tot 160 gram. Vist men liever nog zwaarder dan zullen de Overseas Pro Boat hengels u versteld doen staan. Mocht men de keuze maken voor een ander soort hengel, let dan altijd op het werpgewicht (of klasse) en de lengte zodat men optimaal met kunstaas vanaf de boot kunt vissen.

Kabeljauw in Noorwegen

Indien mogelijk vis ik zelf altijd met een molen omdat dit mij veel beter ligt dan een reel. Het vissen met een reel vind ik zelf onwennig ondanks dat deze veel sterker is. De keuze met welk werktuig u gaat vissen is geheel persoonlijk. Molens/reels (en hengels) zijn in overvloed verkrijgbaar en vaak zie je door de bomen het bos niet meer. Graag wil ik de volgende molens/reels van het merk PENN belichten en deze ordenen van laag naar hoog segment gezien de aanschafprijs.

Molens voor het vissen met pilkers en shads hoeven niet extreem groot te zijn wat sommige vissers denken. Belangrijk is echter wel hoeveel lijn (dyneema) op de molen gedraaid kan worden gezien de ongelooflijke diepte waar men in Noorwegen kan vissen. Ik kijk zelf altijd naar de formaten molens in de 5000, 6000 en 7000 series. Enkele aanraders van het merk PENN:

• PENN Fierce; gloednieuw paradepaardje van PENN en voldoet aan vele wensen.
• PENN Sargus; heeft een lange staat van dienst en zich zeker bewezen.
• PENN Battle; juweel waar alle ogen op gericht zijn aangezien deze nieuw op de markt is.
• PENN Atlantis; evenals de Sargus, een immense staat van dienst op naam.
• PENN TRQ Spin; duurste paard van stal en nieuw op de markt.

Wat reels betreft is het belangrijk om te kijken/vragen of de reel links- of rechtshandig is. Vaak zijn reels in zowel links- als rechtshandig verkrijgbaar maar soms ook niet. Enkele aanraders van het merk PENN:

• PENN Jigmaster.
• PENN 321 GT2.
• PENN 330 GT2.
• PENN Senator.
• PENN Fathom.

Als u de keuze heeft gemaakt voor een reel, laat u zich dan goed inlichten bij uw hengelsportzaak zodat u de juiste reel kiest.

Kabeljauw in Noorwegen

Wat kunstaas en loodkoppen (jigheads) betreft kan ik het merk Berkley aanbevelen. Berkley levert prachtige shads en jigheads die enorm geschikt zijn voor het vissen in Noorwegen. Ikzelf maak veel gebruik van de Berkley Ripple Shads en de Berkley Powerbait Pulse Shads tot 20 centimeter. Deze monteer ik op de Berkley Powerjigs loodkoppen, een ideale combinatie.

Berkley Powerbait Pulse Shad

Wat pilkers betreft prefereer ik de Speedjigs van het merk Abu Garcia eventueel in combinatie met het Assist Pilker Rig systeem.

De molen/reel zou ik opvullen met Spiderwire Stealth dyneema of PENN International Braid. Beide soorten dyneema vislijn zijn mooi rond, strak geweven en nemen absoluut geen water op. Daarnaast bieden ze een perfecte trekkracht wat het vissen met deze dyneema lijnen erg plezierig maakt.

Ik hoop dat ik u, door middel van dit artikel, de keuze in de aanschaf van vismateriaal voor het vissen in Noorwegen wat eenvoudiger en duidelijker heb kunnen maken.

Veel visplezier!

Leo Stoutjesdijk
Pure Fishing Team

Bekijk voor meer informatie de PENN weblog van Leo Stoutjesdijk.


Mis het volgende artikel niet! Abonneer je gratis via RSS of e-mail.

Over

Ook een artikel plaatsen op hengelsport weblog Vissenmetkunstaas.nl? Stuur een e-mail via de contactpagina.


1 Reactie op "Vissen in Noorwegen"

  1. Geplaatst door H.Berrevoets op 07/05/2013 om 18:34

    Geweldig Leo bedankt voor de adviesen en vangse dat ga ik ook doen.

    Reageer hierop

Reageer op "Vissen in Noorwegen"