Bereiding van zeevis voor consumptie

Smoke Oven Deluxe SS

Bereiding van zeevis voor consumptie

Ik ben geen fanatieke zelfgevangen viseter. Zoetwatervissen neem ik sowieso nooit mee, ook geen snoekbaars. Ik kan het vaak niet over mijn hart krijgen om zo’n prachtige sportvis een klap op zijn kop te geven. Zeevissen neem ik wel af en toe mee. Ook dat gaat niet makkelijk, maar uiteindelijk wint het jagersinstinct het dan van mijn diervriendelijkheid.

Er is ook niets op tegen, zo nu en dan wat vis mee naar huis nemen, heerlijk toch? Als men maar geen dikke paairijpe vrouwtjes, vissen onder de minimummaat, beschermde vissoorten of een teveel aan vis meeneemt!

Zorg te allen tijde dat de vis direct wordt doodgemaakt na vangst zodat wordt voorkomen dat de vis lijdt. Daarnaast is het schandalig om meer vis mee te nemen dan daadwerkelijk nodig. Maak een goede inschatting voordat je blind elke vis de zak in stopt en wellicht onnodig doodt.

Minimummaten

De minimummaat meet je door de gehele lengte tussen kop en staart van de vis op te meten. De gevangen vis onder de minimummaten behoren direct teruggezet te worden. De minimummaten voor meenemen van bepaalde zeevissoorten zijn als volgt:

Aal:                                     28 centimeter
Bot:                                     25 centimeter
Gul/Kabeljauw:                35 centimeter
Harder:                               35 centimeter
Haring:                               20 centimeter
Heek:                                  30 centimeter
Horsmakreel:                    15 centimeter
Koolvis:                              35 centimeter
Makreel:                             30 centimeter
Schartong:                         25 centimeter
Schol:                                  27 centimeter
Tarbot:                                30 centimeter
Tong:                                   24 centimeter
Zalm:                                   40 centimeter
Zeebaars:                            36 centimeter
Zeeforel:                              40 centimeter

Vis schoonmaken

Na het vangen van een vis en het meten van de maat, kan men besluiten om de vis mee te nemen voor consumptie. De makkelijkste manier is om een visdoder aan te schaffen waarmee je de vis een rake klap op zijn kop geeft en de vis een pijnloze dood sterft. Kabeljauw en makreel dienen vervolgens direct ontdaan te worden van ingewanden. Bij zeebaars zijn daarover de meningen verdeeld, veel topkoks laten de ingewanden er een tijdje in om zo een vollere smaak te kweken.

Echter, bij warm weer is het verstandig de vis direct van ingewanden te ontdoen aangezien de kans op bederven dan zeer groot is. Allereerst heb je daarvoor natuurlijk een vlijmscherp fileermes nodig dat gemakkelijk door de huid en langs de graten van de vis snijdt. Een vlijmscherp fileermes inclusief beschermhoes is te verkrijgen bij hengelsport webwinkel Raven.nl.

Fileermes

Wanneer je een koelbox gevuld met ijs mee hebt genomen is het aan te raden om de vis plat op het ijs neer te leggen wat kromming van de vis tegen zal houden. Een goede koelbox heb je in vele verschillende maten en prijzen. Hengelsport webwinkel Raven.nl biedt verschillende goede koelboxen aan op de webwinkel.

Vis roken

Vis roken bestaat al eeuwen. Men maakte hun rookovens toentertijd zelf of helemaal ouderwets, men hing het vlees of de vis gewoon in de schoorsteen om gerookt te worden. De laatste jaren wordt er in Nederland aanzienlijk minder vis gerookt. Dat zal waarschijnlijk komen door de steeds mager wordende zeevisvangsten en daardoor de duurdere visprijzen. Voor de mensen die toch een visje willen roken, hieronder een uitleg. Het blijft immers een fantastische smaak meegeven aan de vis.

Voordat je met het roken begint dien je uiteraard een schoongemaakte vis te hebben, wat naar alle waarschijnlijkheid al gedaan zal zijn direct na de vangst. Om extra smaak aan de vis mee te geven kun je de vis insmeren met bepaald kruiden rookzout (van bijv. Raven.nl). Warm de rookoven goed op voordat je de vis erin doet. Laat de rookoven eerst maar lekker heet worden.

Zorg ervoor dat je rookhout/houtsnips (van bijv. Raven.nl) hebt en laat deze onderin, in de asla, stevig gloeien. Zorg dat de asla niet volledig dicht is (ongeveer 2 cm open laten) zodat er een beetje lucht bij kan komen. Zet het ontluchtingsgaatje gedeeltelijk open. De bedoeling hiervan is om de warmte te behouden en die te confronteren met de koude lucht die er plotseling bij zal komen waardoor rookontwikkeling ontstaat. Zorg dat er altijd een of twee gloeiende houtblokken onderin de asla liggen.

De vis is gereed zodra je je handpalmen ter hoogte van de vis tegen de zijkant van de rookoven kan leggen zonder dat het pijn doet. Wanneer deze temperatuur net onder de pijngrens van je handpalm ligt zal de vis goed zijn en klaar om geserveerd te worden. Te heet is nooit goed, de vis zal eerder droog gaan proeven doordat het vet uit de vis zal lopen.

Het is niet onverstandig om zo nu en dan de temperatuur van de rookoven in de gaten te houden. Als het te hard gaat kun je het ontluchtingsgat volledig dichthouden, op die manier duurt het wat langer.

Serveer de vis op een opgemaakt bord, strooi er wat kruiden rookzout (van bijv. Raven.nl) overheen, misschien nog wat citroensap en klaar is Kees. Wat smaakt er nou lekkerder dan een zelfgevangen en zelfgerookt visje?

Een rookoven bij Raven.nl heb je al vanaf zo’n € 39,99 en is online te bestellen. De volgende dag kun je direct starten met het roken van een heerlijk visje.

Smoke Oven Deluxe SS


Mis het volgende artikel niet! Abonneer je gratis via RSS of e-mail.

Over

Tim (1988) is de beheerder van hengelsport weblog Vissenmetkunstaas.nl en vist voornamelijk op snoek, snoekbaars, zeebaars, kabeljauw en karper. Tim is te volgen op Twitter als @timbeeren.


Reageer op "Bereiding van zeevis voor consumptie"