Tenryu en zijn geheime parels

Tenryu hengels

Tenryu en zijn geheime parels

Het zou zo de titel van een boek over een Japanse krijger kunnen zijn. Ik had tot voor kort nog nooit van de naam Tenryu gehoord. Nu ik weet dat Tenryu een Japans hengelsportmerk is kan ik het gerust een Japanse krijger noemen. Wat een merk! Ik neem je in dit artikel mee naar een van de Rolls-Royces onder de hengelsportmerken. Sommigen zullen dit artikel veel te exclusief vinden, anderen zullen gaan watertanden.

Mijn eerste kennismaking met Tenryu

Een tijd geleden kwam ik op internet onderstaand zeebaarsfilmpje tegen van Captain OJ, een beroemde schipper en zeebaarsvisser in Frankrijk.

In dit filmpje zie je regelmatig een zeer subtiel ogend felrood stokje voorbij komen. Later zag ik deze felrode hengels vaker verschijnen in zeebaarsfilmpjes. Deze hengels vielen bij mij op doordat ze zo subtiel en licht ogen en toch een enorme power hebben.

Toen ik onlangs de EFTTEX 2011 bezocht met Joël nam hij me mee naar de stand van Ultimate Fishing. Niet te verwarren met de Nederlandse firma Ultimate. Ultimate Fishing is een Franse hengelsportleverancier die zich met name richt op het hogere segment roof- en zeebaarsvissers. Toen we bij de stand aankwamen viel het rek met felrode hengels direct op. Ik herkende ze meteen. “Dit zijn de hengels uit het filmpje van Captain OJ“, zei ik tegen Joël.

Joël kende dit exclusieve hengelmerk al, doordat hij regelmatig de Japanse en Franse webwinkels, forums en weblogs afstruint. Hij had de hengels van Tenryu echter nog nooit in het echt mogen bewonderen.

Ultimate Fishing is de Europese verdeler van Tenryu. Naast dit merk leveren ze ook veel exclusieve Japanse merken kunstaas zoals Megabass, ZipBaits, Zenith, Vagabond, Gan Craft, Halco, Sawamura en veel meer.

Tenryu

Het verhaal achter de felrode Tenryu hengels

We (Joël, Marcel en ik) hebben uitgebreid gesproken met Yannick Cordier, ‘le président’ van Ultimate Fishing en Stanley Liogier. Stanley Liogier is de man achter de felrode Tenryu hengels.

Hij wist ons te vertellen dat deze felrode Tenryu hengels exclusief voor de Europese markt zijn. Hij heeft deze hengels in Frankrijk ontwikkeld en vervolgens laten fabriceren in Japan. In Japan worden deze felrode Tenryu hengels niet verkocht, daar worden andere Tenryu hengels verkocht met een vaak zwarte afwerking.

Stanley heeft dus in opdracht van Ultimate Fishing een eigen serie Tenryu hengels laten fabriceren en gekozen voor een felrode afwerking, waardoor deze hengels direct te herkennen zijn. Vooral de Tenryu Injection, de Tenryu Red Dragon Express en de Tenryu Super Mix zijn inmiddels bekende namen geworden binnen de Franse roofvis- en zeebaarsvisserij. Ook heeft Stanley een serie tarpon en andere little big game hengels ontwikkeld.

Ook in Japan krijgen de felrode Europese Tenryu hengels de nodige aandacht. Stanley’s rode Tenryu’s blijven echter exclusief voor de Europese markt en dus bestellen de Japanners hun ‘eigen’ merk nu noodgedwongen in Europa.

Stanley Liogier, hengelbouwer Tenryu

Stanley Liogier, hengelbouwer Tenryu

Europese felrode Tenryu hengels

Europese felrode Tenryu hengels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tenryu in Engeland

Tenryu is in Japan en Frankrijk momenteel hét merk voor zeebaarshengels. Ook in Engeland zie je de hengels steeds vaker opduiken. De bekende Engelse visser en fotograaf Henry Gilbey is verslaafd geraakt aan de hengels van Tenryu. Door zijn enthousiasme over dit hengelmerk worden er momenteel ook behoorlijk wat Tenryu hengels verkocht in Engeland.

De weblog van Henry Gilbey is overigens een aanrader om te volgen. Hij schrijft interessante artikelen (veel over kunstaas) en hij schiet werkelijk prachtige foto’s!

Ook zijn Tenryu hengels heeft hij uitgebreid beschreven in de volgende artikelen:

My best (red) fishing rod of 2008
I have finally found my bass rod……
Fishing Tackle : Fishing Rods

Ook heb ik een Engelse review gevonden van de Tenryu Super Mix, een top zeebaarshengel.

Tenryu Super Mix

Tenryu Super Mix

Tenryu prijzen

Tjah, dat is het enige nadeel aan de hengels van Tenryu. Voor een Europese Tenryu hengel betaal je in Frankrijk of Engeland al gauw zo’n € 500,-. Dan heb je echter wel een super lichte top-kwaliteits hengel met een fantastische actie en een mooie afwerking (als je van rood houdt). De Tenryu Super Mix 2.40 meter weegt bijvoorbeeld slechts 175 gram…

Mocht je een Tenryu hengel willen bestellen, dan raad ik de webwinkel van Mr. Fish in Engeland aan.

Mocht je, net zoals ik, het niet kunnen veroorloven om een Tenryu hengel aan te schaffen, droom er dan maar van :).

Tenryu


Mis het volgende artikel niet! Abonneer je gratis via RSS of e-mail.

Over

Tim (1988) is de beheerder van hengelsport weblog Vissenmetkunstaas.nl en vist voornamelijk op snoek, snoekbaars, zeebaars, kabeljauw en karper. Tim is te volgen op Twitter als @timbeeren.


3 Reacties op "Tenryu en zijn geheime parels"

  1. Geplaatst door D op 29/07/2011 om 00:28

    Hoi Tim,

    Mooie hengels inderdaad, kijk eens op de site van eurolure.com of plat.co.jp voor een groot aanbod aan Japanse hengels. Ook voor veel minder geld zitten er leuke dingen tussen zoals Major craft met een Crostage of een Solpara. Geen Tenryu, maar toch!

    Reageer hierop

  2. […] meer informatie over Ultimate Fishing en de hengels van Tenryu op deze […]

  3. […] ik verkocht aan de Tailwalk hengels van Nippon Tackle. Dezelfde verliefdheid als die ik had voor de Tenryu hengels van Ultime Fishing die ik op EFFTEX 2011 in Amsterdam heb ontdekt. Een Tenryu hengel ging boven mijn budget, maar de […]

Reageer op "Tenryu en zijn geheime parels"