Terugblik EFTTEX 2016

EFTTEX 2016 Team

Terugblik EFTTEX 2016

In 2011 had ik het geluk via een relatie uit de hengelsport de EFTTEX in Amsterdam te kunnen bezoeken. Dit jaar heb ik van de EFTTEX perskaarten gekregen voor het Vissen met Kunstaas Team en zodoende konden wij met een aantal ‘pro staffers’ de EFTTEX 2016, wederom in RAI Amsterdam, bezoeken. Wat een feest is dat toch altijd.

EFTTEX 2016

Daiwa

Samen met Shimano toch wel de grootste en in mijn ogen beste molenmaker ter wereld. Bij de Daiwa stand hebben we de nieuwe Daiwa 16 Certate molen mogen bewonderen en daar lik je je vingers bij af. Wat een plaatje. Krachtig, maar toch licht en loopt als een zonnetje. Vrijwel alle onderdelen maken gebruik van ‘magsealed’ techniek waardoor de molen enorm goed bestand is tegen zout water.

EFTTEX 2016 Daiwa

Daarnaast viel het nieuwe ‘sub-brand’ Prorex van Daiwa op. Prorex richt zich op de moderne kunstaasvisser. Afdeling research & development bij Daiwa heeft flink geĆÆnvesteerd en heeft hierdoor een bijzonder mooie serie weten te ontwikkelen bestaande uit hengels, molens, reels, kunstaas en accessoires.

De ultieme bekroning voor de Prorex serie was het winnen van maar liefst drie prijzen: EFTTEX Best New Rod, Best New Multiplier Reel en Best New Soft Lure.

Daiwa Prorex

Shimano

Waar Daiwa is gekomen met ‘Magsealed’ is Shimano gekomen met het ‘Hagane’ concept voor zijn molens. Hagane staat voor duurzaamheid, soepelheid en kracht en dat is terug te zien in de nieuwe molens.

Ik was vooral onder de indruk van deze series:

Inmiddels heb ik zelf een Shimano Stradic CI4+ 4000 FB XG (mond vol) voor het zeebaarzen en daar ben ik zo blij mee dat ik ook een Shimano Stradic CI4+ 2500 FB HG heb aangeschaft voor het lichtere werk. Het zijn geen goedkope molens, maar zo enorm licht en krachtig tegelijk. Ook zijn deze molens goed zoutwaterbestendig waardoor ze ultiem geschikt zijn voor het zeebaarzen.

EFTTEX 2016

Ook waren er wat nieuwe kunstaasjes te bewonderen van Shimano

Ik was ook wel te spreken over de nieuwe Rapala Twitchin’ Minnow. Ik zie hier wel een dikke zeebaars op klappen.

EFTTEX 2016

Hierbij een impressie van de Shimano stand.

Best New Product Awards

De Best New Product Awards is een hoogtepunt op de EFTTEX. Je waant je even in een snoepwinkel met de meest mooie hengelsportartikelen in luxe vitrines. Het lijkt de prijzenkast van Ajax wel šŸ˜‰

Omdat wij perskaarten hadden mochten alleen wij foto’s maken van de producten. Er staat zelfs beveiliging bij om deze regel streng te bewaren. Ik heb hier dan ook dankbaar gebruik van gemaakt:

 

De nominaties en winnaars zijn hier te vinden: The EFTTEX Best New Product Awards 2016.

Tailwalk hengels

EFTTEX 2016 TailwalkEFTTEX 2016 Tailwalk

Ik wil nog even stilstaan bij een merk dat ik op de EFTTEX 2016 wist te ontdekken: Tailwalk. Waar ik in 2011 de Tenryu hengels ontdekte op de EFTTEX was dat dit jaar het hengelsportmerk Tailwalk, ook uit Japan. Het was een van de laatste stands die we bezochten, ook nu weer met onder andere Joƫl.

Eigenlijk was het liefde op het eerste gezicht. Wat een sublieme hengeltjes, wegen vrijwel niets, maar zit een enorme power in. Daarnaast houd ik van de wat minder opvallende afwerking zoals de rode kleur van de Tenryu. De Tailwalk hengels zijn voornamelijk zwart afgewerkt.

De serie die wij het mooist vonden is de Tailwalk Moonwalker EG serie. Prachtige matzwarte afwerking, Fuji Titanium geleideogen, zeg maar oogjes, snelle actie en extreem licht van gewicht. Een tweetal weken later is er bij mij een bestelling afgeleverd met in totaal vijf Tailwalk Moonwalker EG hengels, afkomstig van Nippon Tackle in Duitsland die eveneens op de EFTTEX stonden.

We hebben gekozen voor de Tailwalk Moonwalker EG86ML-ti en de Tailwalk Moonwalker EG86M-ti. De Medium Light versie is meer geschikt voor het vissen op snoekbaars en weegt slechts 107 gram! Met de Medium versie kan ook nog een zeebaars worden binnengehaald. Deze hengel weegt slechts 112 gram!

Nippon Tackle is de Europese verdeler van het Japanse merk Tailwalk. Nippon Tackle heeft niet alles online staan van het merk Tailwalk, maar ik heb hen gemaild voor deze type hengels en deze hebben ze voor mij besteld in Japan. Voor de nieuwsgierige lezer: kosten rond de ā‚¬ 339,- per stuk. Hangt af van de koers van de Japanse yen op dat moment.

Gecombineerd met een Shimano Stradic CI4+ 2500 FB HG molen is dit een set waar iedere fanatieke visser van kan dromen. Binnenkort zal ik hier een review over schrijven!

Overige stands

Uiteraard ging de meeste aandacht uit naar de stands met Japanse merken zoals Ultimate Fishing, verdeler in Frankrijk van de meest luxe Japanse kunstaasje en natuurlijk de Tenryu hengels. Echter hebben we ook genoeg interessante Europese merken gezien zoals Westin die op gebied van innovatie zeker niet achterlopen ten opzichte van Japan.

Hieronder nog een klein fotoverslag van enkele andere stands die we uitvoerig hebben bezocht.

 

Voor sommigen waren alle nieuwe indrukken iets te overweldigend:

EFTTEX 2016

Hopelijk tot volgend jaar!

Bekijk hier EFTTEX 2016 SHOW REPORT.


Mis het volgende artikel niet! Abonneer je gratis via RSS of e-mail.

Over

Tim (1988) is de beheerder van hengelsport weblog Vissenmetkunstaas.nl en vist voornamelijk op snoek, snoekbaars, zeebaars, kabeljauw en karper. Tim is te volgen op Twitter als @timbeeren.


Reageer op "Terugblik EFTTEX 2016"