PENN Challenge 2012… Over and done!

PENN Challenge 2012

PENN Challenge 2012… Over and done!

Het toernooi

Vrijdagavond 16 maart jl. werd de PENN Challenge 2012 met een groots slotdiner afgesloten. De PENN Challenge is een billfish ‘catch & release’ toernooi dat in Malindi Kenia plaatsvindt. Vier dagen vissen en strijden om de eer als beste team in een veld van twintig, uit de competitie te komen. Naast de deelnemende teams streden de twintig schippers in de bootcompetitie om de titel beste boot in het toernooi.

De zwaarste vis in het toernooi bleek een blauwe marlijn van ongeveer 250 kg te zijn. De marlijn werd gevangen door het PENN Force One team; Richard en Sjaak Pronk.

MarlijnZeilvis

In totaal werden 102 zwaarddragers gevangen; 3 zwarte marlijnen, 16 blauwe marlijnen, 10 gestreepte marlijnen en 73 zeilvissen. Ervan uitgaande dat 1 op de 3 zwaarddragers die achter de lures opdoken ook daadwerkelijk gevangen werd, hebben er meer dan 300 vissen achter de (kunst-)aasjes aangejaagd. En dat zijn er veel!

Het winnende team bleek na vier dagen vissen, het Strike Team, bestaande uit Iwan Raven en Jerry Vos. Zij behaalden de eerste plaats met de vangst van één zwarte, één blauwe en één gestreepte marlijn aangevuld met negen zeilvissen.

Tweede werd het team Tuna Boys,  Piet de Korte en Kees de Groot. Zij vonden op hun pad één blauwe en één gestreepte marlijn en nog eens zeven zeilvissen.

De derde plaats was voor het Wild Hookers team; Gerrit Edelijn en Peter Held met twee blauwe en een gestreepte marlijn en twee zeilvissen.

In de ‘beste boot competitie’ ging Snowgoose, met schipper Alfred van Kingfisher Boats met de eer strijken. Gedurende de eerste twee dagen vingen zij een marlijn en nog eens 8 zeilvissen op de laatste dag. Runner up; Neptune, met schipper Angus Paul. Op de derde plaats eindigde schipper Rob Hellier met zijn Unreel.

Marlijn springend

Liefdadigheid

De PENN Challenge is een zogenaamd charity-tournament. Alle deelnemers, schippers en sponsoren dragen bij aan het goede doel. Dit jaar zijn dat twee weeshuizen in Malindi.

Tussen de wedstrijd door bezochten onze deelnemers het Blessed Generation weeshuis dat al langer wordt ondersteund door de deelnemers aan de PENN Challenge en het weeshuis Lea Mwana in de krottenwijk van Malindi. Tijdens deze bezoeken werden vele koffers vol kleding, speelgoed en items voor de persoonlijke hygiëne als tandborstels, pasta, zeep, lotion et cetera, overhandigd aan de kinderen.

Op woensdag 14 maart werd een biogasinstallatie officieel overgedragen aan het Blessed Generation weeshuis. Deze installatie is gebouwd door Afrisol Energy Ltd uit Nairobi. Afrisol is gespecialiseerd in de aanleg van groene energievoorzieningen. Door de aanleg van de installatie is het weeshuis in staat een groot deel van de energiebehoefte (gas en stroom) zelf op te wekken uit organisch afval.

De installatie is gefinancierd door SF Soepenberg GmbH (Richard Soepenberg is één van onze deelnemers), de stichting The Fishing Dutchmen en de schippers van de Watamu & Malindi charterboten die deelnamen aan het toernooi.

De bijvangst die op de eerste dag van het toernooi beschikbaar werd gesteld door de schipper werd na de feestelijke opening van de installatie, verwerkt tot kibbeling en vervolgens door Pierre Bronsgeest en Ton Bos gebakken. Alle 130 kinderen in het weeshuis genoten met volle teugen van de ‘Hollandse’ vis tijdens de lunch.

‘Hollandse’ vis

Samengevat kunnen we concluderen dat de PENN Challenge 2012 een groot succes was. Mede dankzij onze sponsors. Met hun hulp en materiële dan wel financiële steun verliep het toernooi nagenoeg vlekkeloos. Na een grootse opening met muziek en dans in de Malindi Sea Fishing Club werden de reglementen toegelicht en de loting verricht. Op de visdagen werden de deelnemers in de watten gelegd door Hotel Hemingsways in Watamu met koffie en  broodjes in de ochtend en bier en een ijskoud doekje om het zilt van het lijf te vegen in de avond. En, tenslotte met een prachtige slotavond in het Sandies Coconut Village hotel namen de deelnemers, schippers en sponsors afscheid van elkaar.

Deelnemers PENN Challenge 2012

En natuurlijk hebben wij onze lessen geleerd tijdens dit toernooi. De vergaarde wijsheid stelt ons in staat om de 2013 editie van de PENN Challenge verder te volmaken. Dus, tot ziens. In maart 2013 staat de volgende PENN Challenge op het programma.

Onze speciale dank gaat uit naar:

Adrian Paul, Kingfisher Boats Malindi
Garry Cullen, Hemingways Watamu
Bruno Fontana, Sandies Hotel Coconut Village
Pam Duff, Malindi Sea Fishing Club
Robert Valkeneer, PENN Reels/Pure Fishing
Dion Raven, Raven Fishing & Oudoor
Leen Maarleveld, Ahoy Hengelsport Rotterdam

PENN International 30vsw


Mis het volgende artikel niet! Abonneer je gratis via RSS of e-mail.

Over

Ook een artikel plaatsen op hengelsport weblog Vissenmetkunstaas.nl? Stuur een e-mail via de contactpagina.


Reageer op "PENN Challenge 2012... Over and done!"