Duo Shad System: kunstaas ballet

Frédéric Jullian

Duo Shad System: kunstaas ballet

Het was op de VISMA 2010 dat ik Frédéric Jullian van hengelsportmerk Illex ontmoette. Een zeer gepassioneerde Franse visser met veel, heel veel kennis. Ook experimenteert hij veel met kunstaas. Hij probeert er zijn eigen draai aan te geven of iets compleet nieuws te creëren. Zo toonde hij mij een innovatieve constructie waarmee twee shads gevist kunnen worden en waarmee het lijkt alsof het ene visje op de andere jaagt. Ik heb nog nooit zoiets fantastisch moois en unieks gezien op kunstaas gebied! Een waar kunstaas ballet!

Duo Shad System in actie!

Frédéric had geen naam voor zijn kunstaas constructie. Ik wilde het echter op internet publiceren en een naam is dan wel handig. Zo heb ik besloten om het systeem van Frédéric Jullian het Duo Shad System te noemen. Zie hieronder het Duo Shad System in actie op de VISMA 2010. De stem op de achtergrond is van Bennie Muizelaar die een lezing geeft over zeebaars vissen.

Duo Shad System in beeld

Het filmpje van de kunstaas constructie van Frédéric heb ik al een tijdje terug op YouTube geplaatst. Logisch gevolg was dat ik reacties kreeg van vissers die wilden weten hoe deze constructie in elkaar zit. Ze wilden er graag een keer mee vissen. Wegens tijdgebrek heb ik dit artikel uit moeten stellen, maar gelukkig is het nu dan eindelijk zover.

Het is eigenlijk een heel simpel systeem en dat maakt het ook zo aantrekkelijk vind ik. Onderstaande afbeelding die ik heb gemaakt zegt genoeg denk ik.

Duo Shad System

Tips die Frédéric mij gaven waren:

 • Zorg dat het bovenste onderlijntje wat korter is dan de onderste en dat de wartel vrij om de hoofdlijn kan draaien. Hierdoor zal het systeem nooit in de knoop raken.
 • Gebruik wat subtielere shads zonder al te grote staart in verband met de weerstand. Hij gebruikt in bovenstaand filmpje shads van Illex.

Duo Shad System in de praktijk

Het Duo Shad System ziet er veelbelovend uit. Frédéric heeft hier al menig baars, snoekbaars en black bass mee weten te vangen. Het systeem triggert de roofvis, doordat de roofvis ziet dat er voor zijn  neus gejaagd wordt en hij er dus vroeg bij zal moeten zijn. Hierdoor wordt een aanbeet afgedwongen.

Helaas heb ik het Duo Shad System nog niet in de praktijk kunnen testen. Ik ben van plan dit op korte termijn te gaan testen op de snoekbaars, maar ook zeker op de zeebaars.

Mochten anderen er mee gaan vissen, ik zie de resultaten graag tegemoet!

Zijn er nog vragen over het Duo Shad System? Reageer dan onderaan dit artikel.


Mis het volgende artikel niet! Abonneer je gratis via RSS of e-mail.

Over

Tim (1988) is de beheerder van hengelsport weblog Vissenmetkunstaas.nl en vist voornamelijk op snoek, snoekbaars, zeebaars, kabeljauw en karper. Tim is te volgen op Twitter als @timbeeren.


2 Reacties op "Duo Shad System: kunstaas ballet"

 1. Geplaatst door Math Stevens op 03/09/2011 om 08:55

  Hallo,

  Ik heb het systheem over het “kunstaas ballet” gezien en vond het geweldig te zien hoe dit werkte.

  Graag zou ik dan ook willen weten wat het gewicht van de jigkop is. Dit omdat ik het zelf aan het fabriceren ben.

  Hopelijk kunt u mij daar wat info over geven, eventueel ook de shads die hij gebruikt.(gewichten grote.

  Ik ben zelf maar een beginnend visser van 59 jaar en moet nog veel kennis opdoen.

  Bvd
  M Stevens

  Reageer hierop

  Tim - Beheerder reageert:

  Hoi Math,

  Ik weet niet precies welke gewichten hij gebruikte. Ik zou in ieder geval niet te zwaar gaan, dan blijven de shads niet mooie ‘zweven’. Ik denk maximaal 21 gram. Hij gebruikte slanke shads die niet zoveel weerstand bieden wat staart betreft. Het is en blijft een kwestie van experimenteren…

  Succes en laat me weten of het wat oplevert!

  gr Tim

  Reageer hierop

Reageer op "Duo Shad System: kunstaas ballet"