Zeebaars vissen aan de westkust van Frankrijk

Zeebaars vissen aan de westkust van Frankrijk

Zeebaars vissen aan de westkust van Frankrijk

Excuses, het gaat helaas geen spannend artikel vol mooie vangsten worden. Mijn tijd en voorbereidingen waren te minimaal om ook daadwerkelijk een zeebaarsje te vangen. Vissen was bijzaak tijdens mijn vakantie.

Wel was mijn doel om onderzoek te doen naar goede visgidsen, goede visstekken en goede hengelsportzaken. Hierdoor hoef ik (en anderen) een volgende keer geen kostbare vistijd te verliezen aan onderzoek. Dit doel is wel behaald en de informatie zal ik met jullie delen in dit artikel.

Laat ik voorop stellen: zeebaars vissen in Frankrijk zonder boot is erg taai. Er zijn niet zoveel mooie pieren of strekdammen zoals wij die in Nederland kennen. Het zijn vaak stranden met wat rotsen en that’s it. Het is dus een kwestie van goed zoeken, praten met locals en hengelsportzaken.

Zeebaarzen rondom La Rochelle

De eerste bestemming was La Rochelle vanwaar ik omhoog zou rijden naar Bretagne en Ouistreham. Waarom La Rochelle? Omdat ik ooit wat filmpjes van Captain OJ heb gezien op zijn YouTube kanaal. Zijn boot ligt in de haven van La Rochelle. In Nederland had ik hem een mailtje gestuurd en gevraagd of het mogelijk was om mee te kunnen zeebaarzen vanaf zijn boot. Hij bleek volledig volgeboekt, maar wellicht had hij een plekje vrij als ik in Frankrijk zou zijn.

In La Rochelle aangekomen bleek Captain OJ tot en met oktober volgeboekt te zijn en geen plekje vrij te hebben op zijn boot. Een tegenvaller, maar er bleken veel meer gidsen te varen, zo hoorde ik in een plaatselijke hengelsportzaak. Vervolgens alle folders verzameld en iedereen gebeld in mijn beste Frans. Geloof het of niet, maar iedereen (zo’n 10 gidsen gebeld) zat compleet vol. Het zeebaarzen vanaf de boot blijkt ongelofelijk populair te zijn in Frankrijk.

Geen boot voor mij dit keer, wel gevraagd welke gidsen het best staan aangeschreven in dat gebied. Die zal ik hieronder opsommen.

Ik gaf de moed niet op en heb gevraagd naar mooie kantstekken om te zeebaarzen. Ik zag dat het water in La Rochelle zelf er behoorlijk troebel en dik uitzag en was dus benieuwd of er überhaupt wel vanaf de kant gevist werd op zeebaars. Dit bleek wel het geval, maar zoals ik al vermoedde niet in La Rochelle zelf.

Daar was het water inderdaad lang niet helder genoeg voor de zeebaars. Waar wel dan? Rondom de eilanden Ile de Ré en Ile D’oleron wat met auto te doen was vanaf La Rochelle. Op Ile D’oleron ben ik helaas niet geweest, dit omdat het eiland niet erg mooi schijnt te zijn en mijn vriendin en ik zo’n anderhalf uur rijden voor een ‘lelijk’ eiland er niet voor over hadden. Het was tenslotte vakantie.

Op Ile de Ré zijn we wel geweest. Dit is een half uurtje rijden vanaf La Rochelle via de toch wat dure tolbrug (€ 17,-) per keer. Aangekomen op Ile de Ré heb ik eerst een hengelsportzaak in het plaatsje Saint-Martin-de-Ré bezocht en wat informatie opgevraagd. In onderstaande afbeelding zijn de goede kantstekken van Ile de Ré aangegeven, de weg die daar loopt heeft ook de toepasselijke naam: Rue des Pêcheurs.

Rue des Pêcheurs

Helaas was het op het moment dat ik wilde gaan vissen dood tij en zou het pas vloed worden laat in de avond/nacht. Ik zou dus eerst een behoorlijk eind moeten waden om op enige diepte te kunnen vissen. Niet ideaal en dus ook niet ideaal gevist.

Zeebaarzen Ile de Ré

Aan te raden hengelsportzaken rondom La Rochelle:

Rêve de Pêche
10 Bis Rue de la Perruc
La Rochelle

Pro Pêche
4 Zac des Fourneaux
Angoulins-sur-Mer

Ré Pêche Aventure
19 Avenue Philippsburg
Saint-Martin-de-Ré

Aan te raden visgidsen met boot rondom La Rochelle:

Sébastien Gas
Christophe Lhamas

Captain OJ

Yannick Deslandes

Zeebaars vissen Ile de Ré

Zeebaars vissen Ile de Ré

Zeebaarzen in Zuid-Bretagne (Golf van Morbihan)

Na een toch wat teleurstellende tijd wat vissen betreft in La Rochelle zijn we naar boven gereden naar Vannes in Zuid-Bretagne. Ik had wat artikelen gelezen op het internet over de Golf van Morbihan wat kleine zee betekent in het Bretons. Ook op de kaart zag ik een enorme hoeveelheid uitlopers, eilanden en schiereilanden en daarnaast staat er altijd een behoorlijk stroming. Goed zeebaarzen dacht ik zo.

Daarnaast heb ik ooit contact gehad op de EFFTEX 2011 met Ultimate Fishing uit Frankrijk, verdeler van onder andere Megabass, Tenryu, Gan Craft en andere Japanse pareltjes. Zij zijn gevestigd op het eiland Sauzon, niet ver gelegen van de Golf van Morbihan. Tijdens mijn vakantie heb ik contact met ze gehad, ik was uitgenodigd om daar te komen vissen. Helaas waren zij in die periode zelf op vakantie. Wel heb ik een aantal goede visgidsen doorgekregen.

Eigenlijk kun je in de gehele Golf van Morbihan goed vissen, zelfs vanaf de kant. Een waadpak is zeker aan te raden, aangezien de punten (pointes) zeker met afgaand tij behoorlijk laag water kennen.

Ik heb erg goed contact gehad met Lionel van Crouesty Pêche in Arzon. Hij sprak erg goed Engels en wist mij veel te vertellen over het zeebaarzen in Frankrijk en met name in Bretagne. Ook stelde ik de vraag hoe het toch kon dat alle hengelsportzaken waar ik geweest was zo’n ontzettend exclusief en luxe assortiment aanbieden. Vrijwel alle grote Japanse merken worden ruim vertegenwoordigd, hengels van € 200,- staan in de opruimingshoek, een zakje shadjes (6 stuks) kost gemiddeld tussen de € 10,- en € 20,- etc. Shadjes die in Nederland exclusief zijn, liggen in Frankrijk in de koopjeshoek. Het contrast is enorm.

Lionel wist mij te vertellen dat met name de zeebaarsvisserij in Frankrijk de laatste vijf jaar ontzettend geprofessionaliseerd is en men bereid is te betalen voor kwalitatief spul. Het aantal fanatiekelingen is enorm toegenomen en wordt er veel zeebaars teruggezet, ook veel visgidsen met boot hanteren het catch & release principe.

Ik verwacht overigens dat die ontwikkeling in de zeebaarsvisserij ook in Nederland gaat plaatsvinden binnen nu en vijf jaar.

Japans kunstaas

Mooi Japans kunstaas

Japans kunstaas

Ik kon me niet inhouden…

Lionel wist mij ook te vertellen dat er op alle ‘pointes’ in de Golf van Morbihan wel te vissen valt, mits er stroming staat. Zonder stroming geen zeebaars, eigenlijk geen verschil met Nederland.

Ik heb een aantal ‘pointes’ bevist, maar niet dusdanig fanatiek. Wel zijn onderstaande uitlopers perfecte stekken om de zeebaars vanaf de kant te belagen met shads, pilkertjes en oppervlakte pluggen.

Aan te raden zeebaarsstekken vanaf de kant in de Golf van Morbihan:

Larmor-Baden (Pointe de Berchis)
Arradon (Pointe d’Arradon)
Arzon (Port-Navalo)
Séné (Port-Anna)

Op onderstaande kaart heb ik deze punten aangegeven.

Zeebaarzen Golf van Morbihan

Zeebaars vissen Port-Navalo in Arzon

Veel charterboten op het water

Zeebaars vissen Port-Navalo in Arzon

Zeebaars vissen Port-Navalo in Arzon

 

Daarnaast heb ik nog een aantal visgidsen met boot gebeld, maar ook hier zat iedereen volgeboekt. Wel een aantal aanraders doorgekregen.

Aan te raden hengelsportzaken rondom de Golf van Morbihan:

Crouesty Pêche
11 Chemin du Croisty
Arzon

Alré Pêche et Chasse
Zone Artisanale Atlantheix
Theix

Alcédo Chasse et Pêche
19 Rue Docteur Léonce Franco
Ploeren

Aan te raden visgidsen met boot rondom de Golf van Morbihan:

Bertrand Fenart
Philippe Sirop

Cédric Lechevallier

Daniel Nicolet

Jean Pierre Laurens

Zeebaars vissen Pointe d'Arradon

Zeebaars vissen Pointe d’Arradon

Zeebaars vissen Pointe d'Arradon

Schitterende stek!

Zeebaars vissen in Larmor-Baden

Zeebaars vissen in Larmor-Baden

Bar de ligne

Ze zaten er wel…

Zeebaarzen in Ouistreham

De Golf van Morbihan sprak mij het meest aan wat betreft zeebaarsstekken vanaf de kant. Echter waren er al zo’n twee weken verstreken en moesten wij weer op huis aan. Ik wilde niet in een keer terugrijden en daarom maakten we een tussenstop in Caen, vlakbij Ouistreham. Ik wist dat er in Ouistreham een pier lag waar veel op zeebaars en makreel gevist werd.

In Ouistreham heb ik zo’n twee uurtjes vanaf de pier gevist op zeebaars. Opkomend tij, een mooie stroomnaad en veel verschillend kunstaas, maar geen enkele aanbeet. Ook de rest van de pier heb ik niets zien vangen, zelfs geen makreel wat hier regelmatig gevangen wordt.

Zeebaarzen Ouistreham

Bruno van de lokale hengelsportzaak deelde mij ook mee dat het erg slecht was wat betreft zeevissen momenteel. Hij gaf mij nog wel een folder mee van een goede visgids met boot in de buurt. Helaas zat ook deze boot vol.

Aan te raden hengelsportzaak in Ouistreham:

Le Poisson Bleu
12 Quai Charcot
Ouistreham

Aan te raden visgidsen met boot rondom Ouistreham:

Bernard Lecavelier

Wat heb ik geleerd over het zeebaarzen in Frankrijk?

  • Dat het zonder boot moeilijk is, maar niet onmogelijk.
  • Dat er met laag water bijna niet te vissen valt vanaf de kant.
  • Dat de hengelsportzaken ware snoepwinkels zijn die de meest exclusieve (Japanse) hengelsportmerken aanbieden.
  • Dat de Franse zeebaarsvissers over het algemeen professioneler te werk gaan dan in Nederland.
  • Dat er nog steeds weinig Franse vissers een woordje Engels spreken.
  • Dat er veel zeebaars wordt teruggezet.
  • Dat de visgidsen met boot tussen de € 100,- en € 200,- per trip vragen.

Uiteindelijk was ik nog geen drie dagen terug in Nederland toen ik de eerste zeebaars ving…

Zeebaars Wijk aan Zee

Oost, west, thuis best…


Mis het volgende artikel niet! Abonneer je gratis via RSS of e-mail.

Over

Tim (1988) is de beheerder van hengelsport weblog Vissenmetkunstaas.nl en vist voornamelijk op snoek, snoekbaars, zeebaars, kabeljauw en karper. Tim is te volgen op Twitter als @timbeeren.


1 Reactie op "Zeebaars vissen aan de westkust van Frankrijk"

  1. […] wat Fiiish lanceerde was de Black Minnow Shad. Ik ben dit kunstaas tijdens mijn vakantie aan de westkust van Frankrijk vorig jaar tegengekomen en ik was er direct van […]

Reageer op "Zeebaars vissen aan de westkust van Frankrijk"