Fiiish Black Minnow, hype of trend?

Fiiish Black Minnow

Fiiish Black Minnow, hype of trend?

Er is nogal wat gaande in de ‘zeebaarswereld’. Een jaar of vier geleden is het Franse kunstaas merk Fiiish ontstaan. Het eerste kunstaas wat Fiiish lanceerde was de Black Minnow Shad. Ik ben dit kunstaas tijdens mijn vakantie aan de westkust van Frankrijk vorig jaar tegengekomen en ik was er direct van gecharmeerd.

Ik had de Khaki kleur gekocht en ik heb hiermee bij het piertje in Ouistreham gevist. Een zeer natuurgetrouwe afspiegeling van een aasvisje geeft deze kleur, erg verleidelijk. Door de minimale uitslaande beweging is hij goed bij de bodem te houden en stabiel te vissen in de stroming. De Fiiish Black Minnow blijft erg recht door het water zwemmen met een zeer verleidelijke actie in het staartje. Ideaal voor het vissen op zeebaars!

Daarnaast hebben de jigkoppen een V-vorm waardoor deze door het water snijden. Hierdoor is het mogelijk ook in goede stroming in de buurt van de bodem te vissen.

Inmiddels heeft Fiiish de Nederlandse markt aangedaan en ook in Nederland is men zeer gecharmeerd van dit stukje kunstaas. Er worden zeer goede zeebaarsvangsten gemeld gevangen met de Fiiish Black Minnow.

Kijk ook dit onderwater filmpje van de Fiiish Black Minnow:

Verspelen van kunstaas verleden tijd?

Een van de grootste voordelen van de Fiiish Black Minnow is dat de haak verstopt zit in de body van het kunstaasje. Dit wordt Texas Rig genoemd. Hierdoor is de kans op verspelen van het kunstaas vele malen kleiner. Er kan mee op plekken gevist worden die anders als te risicovol bevonden werden.

Bij een aanbeet, zeker van een zeebaars, komt de haak mooi vrij waardoor de vis netjes gehaakt wordt. Doordat de haak kan scharnieren pakt de haak in de meeste gevallen op een goede manier vlees waardoor de vis ideaal gehaakt zit en het verspelen van de vis minder voorkomt.

Verkrijgbaarheid Fiiish Black Minnow

De Fiiish Black Minnow is als set te verkrijgen: een body, jigkop en haak gemonteerd met een extra body. Daarnaast zijn er ook losse bodies, jigkoppen en haken verkrijgbaar zodat er zelf setjes zijn samen te stellen.

Jigkoppen zijn verkrijgbaar in een shore en een offshore variant in verschillende gewichten. De offshore jigkoppen zijn wat langwerpiger dan de shore variant, hierdoor vind ik deze ideaal in gebruik bij het ‘diagonalen’ vanaf de kant/pier.

De bodies  zijn in verschillende lengtes en kleuren te verkrijgen: van 7 centimeter (3 gram) tot 20 centimeter (120 gram).

In Nederland heb ik de Fiiish Black Minnow bij de volgende winkels zien liggen:

GoedkoperVissen.nl
Ahoy Hengelsport

Het riggen van een Fiiish Black Minnow vergt enige oefening, maar onderstaand filmpje helpt je een eind op weg.

Voordelen opgesomd

Hieronder de verschillende voordelen van dit stukje kunstaas samengevat.

  • Texas Rig systeem waardoor haakpunt verstopt zit in de body en het verspelen van dit kunstaas vrijwel onmogelijk is.
  • V-vorm van jigkoppen waardoor deze gemakkelijk door het water snijdt en er in felle stroming mee gevist kan worden.
  • Stabiele, rechte actie, met bewegend staartje. Ideale actie voor zeebaars.
  • Losse onderdelen verkrijgbaar.

Hype of trend?

Deze vraag is natuurlijk moeilijk te beantwoorden, maar ik denk toch dat veel kunstaas merken gaan volgen met betrekking tot de Texas Rig methode van de Fiiish Black Minnow. Men verspeelt hierdoor veel minder kunstaas en dat is toch vaak een drempel om duur kunstaas aan te schaffen. Zeker als men vist in de buurt van steenstort, pieren, havenhoofden etc. Daar waar de meeste vis zich vaak ophoudt.

Wat ik ook sterk vind is het feit dat de Fiiish Black Minnow gerigged en al verkrijgbaar is waardoor iedereen in principe goed zit te vissen. Als men zelf een shad moet riggen op een loodkop gaat dat nog wel eens mis bij sommigen. Fiiish garandeert dat het kunstaas perfect gerigged zit.

Ook de bekende zeebaarsvisser Henry Gilbey is helemaal weg van dit kunstaas en dat is niet voor niks.

Enkele vangstfoto’s

Uiteraard kan het dit artikel niet ontbreken aan enkele mooie plaatjes van gevangen vissen. Overigens zwemmen al deze vissen weer.

Fiiish Black Minnow Fiiish Black Minnow Fiiish Black Minnow  Fiiish Black MinnowFiiish Black Minnow Fiiish Black Minnow Fiiish Black Minnow Fiiish Black Minnow

Tot slot

Er zijn naast goede zeebaarsvangsten ook mooie snoekbaarsvangsten gemeld op de Fiiish Black Minnow. In principe is de Fiiish Black Minnow in te zetten op allerlei soorten roofvis, snoekbaars pakt het aas echter wat vaker van achter waardoor de haakpunt minder snel vrij komt. Zeebaars gaat vaak voor de kop waardoor de haak vrij snel vrij zal komen om te prikken.

Op de Facebook pagina van Fiiish zijn veer verschillende vangsten te zien op dit kunstaas. Het schijnt ook een briljant kunstaasje te zijn voor de in Frankrijk populaire Ombervis (Le maigre).

Fiiish heeft inmiddels ook een nieuw kunstaasje gelanceerd: Fiiish Crazy Sand Eel.


Mis het volgende artikel niet! Abonneer je gratis via RSS of e-mail.

Over

Tim (1988) is de beheerder van hengelsport weblog Vissenmetkunstaas.nl en vist voornamelijk op snoek, snoekbaars, zeebaars, kabeljauw en karper. Tim is te volgen op Twitter als @timbeeren.


1 Reactie op "Fiiish Black Minnow, hype of trend?"

  1. […] (Savage Gear Roadrunner) mee en wat kunstaas in de vorm van lepeltjes, kleine pilkertjes, Fiiish Black Minnow en de Fiiish Crazy Sand Eel. Ontzettend leuk om op een licht reishengeltje diverse gulletjes te […]

Reageer op "Fiiish Black Minnow, hype of trend?"