Welke kunstaasredder?

Welke kunstaasredder?

Iedere kunstaasvisser maakt het mee; je bent lekker aan het trollen of verticalen en dan is het weer zover, je kunstaas zit plotseling muurvast. De meest voor de hand liggende oplossing is om terug te varen en vervolgens vanuit alle hoeken druk te zetten, maar het komt vaak genoeg voor dat het kunstaas niet los komt. In zo’n geval is een kunstaasredder het laatste redmiddel.

De naam ‘kunstaasredder’ klinkt misschien een beetje apart, maar het is een zeer handig en geldbesparend product. Een kunstaasredder is, ongeacht het type of merk, altijd een goede investering. Met een paar keer vissen heb je het geld er al weer uit. De meeste kunstaasjes gaan toch wel over de € 10,- per stuk, zeker als je een mooie Japanse plug te water laat. Het is eeuwig zonde om je kunstaas op de bodem achter te laten en ook voor de natuur heeft het nadelige gevolgen.

De enige die er stiekem op vooruit gaat is de (web)winkelier aangezien deze jou weer nieuw kunstaas kan verkopen. Toch is hier de oplossing in de vorm van een kunstaasredder om zo de kans op verspelen van het kunstaas te verkleinen. Een eenvoudige kunstaasredder heb je al vanaf zo’n € 10,- in bezit, dat kost net zoveel als een gemiddelde plug.

Er zijn verschillende typen kunstaasredders op de markt die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben: het redden van het kunstaas. Ik zal hieronder de drie meest populaire modellen beschrijven zodat de keuze gemakkelijker wordt.

Kunstaasredders die de wartel van de onderlijn vastgrijpen

Kunstaasredders die de wartel van de onderlijn vastgrijpen kun je het best gebruiken voor het bevrijden van shads en pluggen. Je gebruikt dit type kunstaasredder als volgt: je klikt de kunstaasredder om de hoofdlijn en laat de kunstaasredder aan de hoofdlijn naar het kunstaas toe glijden. De kunstaasredder zal zich over de eerste wartel heen schuiven en daar achter blijven haken. Vervolgens kun je gaan trekken aan het touw om het obstakel in zijn geheel naar boven te trekken of de dreg van het kunstaas buigt/breekt waardoor het kunstaas zelf los komt.

Door dundradige dreggen/haken te gebruiken en een krachtige wartel in combinatie met een sterke onderlijn te hanteren kan er behoorlijk veel druk worden uitgeoefend middels het touw. De druk die kan worden uitgeoefend is afhankelijk van de sterkte van de wartel en onderlijn.

Mijn voorkeur gaat niet uit naar dit type kunstaasredder aangezien er zwaarder gevist dient te worden. Ik houd van een subtiele natuurlijke kunstaaspresentatie en daar horen geen zware wartels en onderlijnen bij. Een dikke onderlijn belemmert de actie van een shad of plug enorm. Deze kunstaasredder is bij Jerkbaitkopen.nl te koop voor € 19,85.

Kunstaasredder type 1

Kunstaasredders die de dreggen van het kunstaas vastgrijpen

Deze kunstaasredder grijpt de dreg(gen) van het kunstaas vast en door vervolgens druk uit te oefenen op de dreg buigt deze in veel gevallen uit waardoor het kunstaas los komt. De kettingen haken in de dreg(gen) en met het bijbehorende touw is flink druk uit te oefenen op de dreg(gen). Het voordeel van dit type kunstaasredder is dat hij behoorlijk zwaar is en daardoor gemakkelijk langs de hoofdlijn naar het kunstaas glijdt. Nadeel is dat de dreggen niet altijd vast blijven haken in de kettingen. Door even met de hoofdlijn te schudden wordt de kans vergroot dat de kettingen blijven haken.

Een ander nadeel is dat er altijd gevist dient te worden met een dreg, een enkele haak zal niet zo gauw vast blijven haken in de kettingen. Deze kunstaasredder is wel lekker goedkoop. Deze kunstaasredder is bij Jerkbaitkopen.nl te koop voor € 14,95.

Kunstaasredder type 2

Kunstaasredders die dreg of obstakel vastgrijpen

Dit type kunstaasredder bestaat uit een messing ring en twee grote dreggen waar de punten en weerhaken van zijn verwijderd. De messing ring kan geopend worden en wordt, bij het vastzitten van het kunstaas, om de hoofdlijn gedaan. Vervolgens wordt de ring dicht geklikt en glijdt deze langs de hoofdlijn naar het kunstaas en obstakel. Als de kunstaasredder via de hoofdlijn bij het vastzittende kunstaas is aangekomen schud je de hoofdlijn heen en weer. De bedoeling hiervan is dat de twee dreggen van de kunstaasredder óf het obstakel haken óf vast blijven zitten in de dreg(en) van het kunstaas.

Met deze kunstaasredder kunnen hele winkelwagens, fietsen en dergelijke omhoog getrokken worden. Het touw van deze kunstaasredder heeft een enorme trekkracht waardoor je zelfs met twee man sterk druk kunt uitoefenen.

Ook heb je met deze kunstaasredder de grootste kans het kunstaas te redden. Nadeel is dat deze kunstaasredder moeilijk te verkrijgen is.

Bij Jerkbaitkopen.nl zijn diverse kunstaasredders te koop.

Kunstaasredder type 3


Mis het volgende artikel niet! Abonneer je gratis via RSS of e-mail.

Over

Tim (1988) is de beheerder van hengelsport weblog Vissenmetkunstaas.nl en vist voornamelijk op snoek, snoekbaars, zeebaars, kabeljauw en karper. Tim is te volgen op Twitter als @timbeeren.


3 Reacties op "Welke kunstaasredder?"

 1. Geplaatst door kees v d Kaay op 22/02/2013 om 15:15

  laatste kunstaasredder kan ik wel regelen kosten 25euro. inc verzenden.heb er nu nog 4.

  kees van der Kaay

  Leiderdorp

  Reageer hierop

  Jack ooms reageert:

  @kees v d Kaay,

  Heb je zoiets vaak nodig of valt het wel mee?? Mail mij svp?

  Reageer hierop

  Tim - Beheerder reageert:

  @Jack ooms,

  Dat ligt eraan waar je vist Jack, aan de hoeveelheid obstakels…

  Reageer hierop

Reageer op "Welke kunstaasredder?"