Rapala kunstaas

Rapala kunstaas

Rapala kunstaas

Het merk ‘Rapala’ is bij vele kunstaasvissers bekend. Als men het over Rapala heeft dan zal bij iedere kunstaasvisser een lichtje gaan branden. Rapala biedt namelijk al jaren een groot assortiment pluggen aan van topkwaliteit. De grote bekendheid die zij in de jaren hebben opgebouwd is te danken aan de grote successen die vissers hebben geboekt met het gebruik van Rapala pluggen. Een duidelijk kenmerk van de Rapala plug is dat deze plug geschikt is om te vissen op vele verschillende vissoorten.

Rapala staat bekend om hun groot assortiment aan kwalitatief vismateriaal. Rapala heeft door de jaren heen vele bestaande pluggen aangepast en ontwikkeld. Hierdoor zijn er vernieuwde pluggen ontstaan met de (goede) kenmerken van de klassieke Rapala plug. Het Rapala assortiment biedt pluggen aan voor allerlei manieren van vissen. Je moet ook goed nagaan naar wat voor soort plug je specifiek op zoek bent, de keuze zal namelijk niet alleen afhangen van de soort vis die je wilt vangen, maar ook zeker op wat voor water je met deze plug wilt gaan vissen. Hieronder zal ik daarom een aantal populaire Rapala pluggen beschrijven.

Rapala Countdown sinking

Dit is de plug waar het allemaal begon, deze plug bevatte als eerste de gecontroleerde techniek voor het vissen op de gewenste diepte. Deze plug zinkt met een constante snelheid van een meter per seconde, een langzaam zinkende plug dus. Het is daarom ideaal voor het vissen op verschillende dieptes. Je kan net onder het oppervlak gaan vissen, maar ook net boven de waterplanten gaan vissen voor de diep jagende roofvis. De Rapala Countdown sinking (zie Raven.nl) plug heeft een langzaam rollende actie. Al met al is het een stukje kunstaas met vele mogelijkheden, een befaamde plug waar de hedendaagse pluggen nog steeds mee worden vergeleken.

Rapala Jointed

Dit is misschien wel de populairste plug van Rapala. Het is een 2-delige plug met een unieke slangachtige actie. Met deze plug is het gemakkelijk om te vissen en dan vooral in de polderslootjes. De Rapala Jointed (zie Raven.nl) trekt niet hard, maar heeft toch een zeer stevige, agressieve actie. Deze actie, in combinatie met het 2-delige lichaam, maakt de plug compleet voor het vangen van een mooie roofvis.

Rapala Minnow Rap

De Rapala Minnow Rap (zie Raven.nl) is een strak afgewerkt model met de beroemde Shad Rap actie van de Rapala pluggen. Het bevat een soort wiebelende actie die vergelijkbaar is met de actie van de Rapala Shad Raps (zie Raven.nl). Met de Rapala Minnow Rap kun je het gehele seizoen (met uitzondering van gesloten tijd) vissen, maar de plug komt pas echt goed tot zijn recht in koud, helder water. Zelfs bij lage snelheden zal de gestroomlijnde plug zijn unieke actie volledig behouden. De plug heeft een groot dieptebereik en is verkrijgbaar in twee verschillende maten.

Rapala Glidin’ Rap

Dit is de eerste plug van Rapala die specifiek ontworpen is voor het vissen op snoek. De Rapala Glidin’ Rap (zie Raven.nl) is gemaakt van solide abachi hout en is 12 centimeter lang en weegt 50 gram. Het is een langzaam zinkend model waardoor het gemakkelijk is om op verschillende dieptes te kunnen vissen. Het grootste voordeel van deze plug ten opzichte van de andere pluggen is dat men deze plug kan gebruiken met zowel jerkbait hengels als conventionele spinhengels. De Rapala Glidin’ Rap is een plug voor de standaard snoekvisser. De plug is echter ook geschikt voor vele andere manieren van vissen. Dit alles maakt de Rapala Glidin’ Rap dan ook zeer geliefd zijn bij de fanatieke roofvisser.

Rapala X-Rap

Bij de Rapala X-Rap (zie Raven.nl) draait bijna alles om de actie van de plug. Deze X-Rap werp je zonder moeite weg naar de door jouw gewenste plek. De precisie om te werpen met deze plug is angstaanjagend eenvoudig. Je kunt deze Rapala X-Rap zowel gebruiken met de agressieve ‘slashbait’ techniek of met de klassieke ‘wobble’ techniek. De Rapala X-Rap heeft een transparante body voor een optimale uitwerking bij helder water. Er is een ‘long cast system’ ingebouwd waardoor zeer verre worpen mogelijk zijn, ook met wind tegen. De Rapala X-Rap is zeer populair onder de zeebaarsvissers, maar kan ook uitstekend worden gebruikt om mee op zoetwater te vissen. Ook onder roofblei vissers is deze plug zeer geliefd. Deze Rapala plug heeft een mooie explosieve actie in het water en zal vast en zeker in het oog springen als een lekker maaltje voor een dikke rover!

Rapala kunstaas is online te bestellen bij webwinkel Raven Fishing & Outdoor.


Mis het volgende artikel niet! Abonneer je gratis via RSS of e-mail.

Over

Tim (1988) is de beheerder van hengelsport weblog Vissenmetkunstaas.nl en vist voornamelijk op snoek, snoekbaars, zeebaars, kabeljauw en karper. Tim is te volgen op Twitter als @timbeeren.


Reageer op "Rapala kunstaas"